Εκπρόσωπος ΕΕ: Κόσοβο και Σερβία έχουν αποδεχτεί το ευρωπαϊκό σχέδιο

Εκπρόσωπος ΕΕ: Κόσοβο και Σερβία έχουν αποδεχτεί το ευρωπαϊκό σχέδιο

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Peter Stano, δήλωσε ότι και οι δύο ηγέτες, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti και ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, συμφώνησαν να δεχτούν την πρόταση της ΕΕ και ότι δεν υπήρχε αναμονή για για την υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας.

Ο Stano έκανε αυτά τα σχόλια απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα διλήμματα σχετικά με το αν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία αποδέχτηκαν τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων κατά τη συνεδρίαση της 27ης Φεβρουαρίου, καθώς ο Πρόεδρος της Σερβίας Vucic δεν το επιβεβαίωσε.

Ο Πρόεδρος Vucic δήλωσε ότι δεν ήθελε να το υπογράψει επειδή υπάρχει το σημείο το οποίο απαιτεί η Σερβία να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα μέλους του Κοσσυφοπεδίου σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, η οποία υποδηλώνει τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

"Δεν έχω τίποτα να προσθέσω, αλλά μόνο για να επαναλάβω το κείμενο και τη δήλωση που έδωσε ο υψηλός εκπρόσωπος (Josep) Borrell, με το οποίο συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Δεν θα αναλάβουμε σχόλια για κάθε δήλωση ή οποιαδήποτε ερμηνεία στην περιοχή σχετικά με το τι έχουν συμφωνήσει. Αυτό είναι πολύ σαφές από το κείμενο ", δήλωσε ο Stano.

Ο πρωθυπουργός Kurti, τη Δευτέρα το βράδυ, μετά τη συνάντηση, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει αμέσως τη συμφωνία, αλλά ο Πρόεδρος της Σερβίας δεν ήταν έτοιμος.

Ο Πρόεδρος Vucic, εν τω μεταξύ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη σερβική τηλεόραση ότι δεν ήθελε να υπογράψει τη συμφωνία. Ο Vucic μίλησε περισσότερο για το σχέδιο εφαρμογής.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ ο Stano δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο υλοποίησης θα συνεχιστούν.

Η επόμενη συνάντηση Κούρτι και Βούτσιτς θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια στις 18 Μαρτίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου