Νέες δημόσιες αιχμές μεταξύ Ράμα και πρώην υπουργού του

Νέες δημόσιες αιχμές μεταξύ Ράμα και πρώην υπουργού του

Στην Αλβανία, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Arben Ahmetaj απέρριψε το βράδυ της Πέμπτης τις πολλές δημόσιες κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του για εμπλοκή στο σκάνδαλο των αποτεφρωτηρίων και τη σχέση του με τους επιχειρηματίες που κέρδισαν τις παραχωρήσεις για την κατασκευή τους. Σε συνέντευξή του, επιβεβαίωσε ξεκάθαρα την κατάρρευση των σχέσεών του με τον Έντι Ράμα, στα υπουργικά συμβούλια του οποίου υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις, όντας ένας από τους μακροβιότερους υπουργούς και ο πιο κοντινός του.

Πριν από μια εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε τι συμβαίνει με τον Arben Ahmetaj, ο Ράμα δήλωσε ότι «όποιος παίρνει λάθος δρόμο ή κακοκεφαλιάζει και μαζί με τους υπάρχοντες στόχους επιδιώκει να πετύχει άλλους στόχους, να γίνει ο κύρης του εαυτού του». Ο κ. Ahmetaj, από την πλευρά, απάντησε ότι «δεν του ζήτησα ποτέ βοήθεια», προσθέτοντας ότι «δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του πρωθυπουργού για να παριστάνω τον δικαστή. Συμβουλή, κάνε αυτό που κάνεις καλύτερα, κύριε πρωθυπουργέ. Το να δικάζεις είναι λίγο αμήχανο και πρέπει να ξέρεις τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες».

Ο χωρισμός μεταξύ του Ahmetaj και του πρωθυπουργού επισημοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Ράμα τον απέλυσε από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Ανασυγκρότησης, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα τον απομάκρυνε από τη θέση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε μια από τις περιφέρειες της χώρας. Σε όλους τους πρώην συναδέλφους του, που κατέληξαν ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Ράμα χρησιμοποίησε το ίδιο σκεπτικό ότι «η ευθύνη είναι ατομική», νίπτοντας τα χέρια του.

Το όνομα του Ahmetaj για τα αποτεφρωτήρια είναι από τα πιο πολυσυζητημένα, κυρίως από την αντιπολίτευση. Η Ειδική Εισαγγελία έχει δηλώσει δημόσια ότι σε σχέση με τις διαδικασίες για την υπόθεση του Ελμπασάν, παρακολουθεί τις έρευνες για τη δραστηριότητα αρκετών στελεχών της πολιτικής σκηνής, μεταξύ των οποίων και ο Ahmetaj, ως Υπουργός Οικονομίας εκείνη την περίοδο. Ο Ahmetaj απέρριψε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς σχετικά με τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε από τις διαδικασίες για τα τρία αποτεφρωτήρια, όπως στο Ελμπασάν, το Φίερ ή τα Τίρανα. «Θέλω να δηλώσω ότι στη διαδικασία του αποτεφρωτηρίου του Ελμπασάν, του αποτεφρωτηρίου του Φιέρ και του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων δεν συμμετείχα, έχω μηδενική εμπλοκή.», είπε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του από την Εισαγγελία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τους τρεις επιχειρηματίες Mirel Mertiri, Klodian Zoto και Stela Gugalla, που αναζητούνται για το θέμα των αποτεφρωτηρίων. Αναγνωρίζοντας τη γνωριμία του με τον Mertiri, είπε ότι ο τελευταίος δεν φαίνεται να είναι ιδιοκτήτης των αποτεφρωτηρίων, αν και η Ειδική Εισαγγελία τον θεωρεί πραγματικό ιδιοκτήτη της εταιρείας «Albtek Energy» που κέρδισε την παραχώρηση του αποτεφρωτηρίου του Ελμπασάν. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τον Κλόντιαν Ζότο, είπε ότι είχαν εξ αποστάσεως συναντήσεις. Ωστόσο, τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Adriatik Doçi, σύμφωνα με τα οποία βρέθηκαν στον υπολογιστή του Zoto από την Εισαγγελία, φαίνεται να αποδεικνύουν μια διαφορετική, έως και στενή, σχέση.

Το 2020 ο Zoto παραδέχθηκε ότι σε αρκετά ακριβά ξενοδοχεία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις ο Ahmetaj χρησιμοποιούσε την κάρτα του για να πληρώσει τη διαμονή. Ο Ahmetaj είπε ότι πρόκειται για «καθαρή κερδοσκοπία» και ότι «δεν κοιμήθηκα, δεν πλήρωσα με την κάρτα του Zoto, ο Zoto δεν μου πρόσφερε την κάρτα, δεν ζήτησα από τον Zoto την κάρτα». Δήλωσε ότι δεν είχε μείνει στα ξενοδοχεία που αναφέρονται στα έγγραφα που βρέθηκαν στον υπολογιστή του Zoto, αλλά δεν εξήγησε γιατί οι υπεύθυνοι αυτών των ξενοδοχείων, αντίθετα, επιβεβαίωσαν ότι ήταν πελάτης τους και ότι η πληρωμή είχε γίνει από την κάρτα του Zoto. Στο ερώτημα γιατί δεν είχε ζητήσει από αυτά τα ξενοδοχεία να αρνηθούν ένα τέτοιο γεγονός, απάντησε λέγοντας ότι «δεν υπήρχε λόγος να το κάνει». Η Ειδική Εισαγγελία ερευνά τα στοιχεία αυτά και μαθαίνεται ότι έχει στείλει επιστολές στις χώρες όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεινε ο Ahmetaj σύμφωνα με τα έγγραφα, προκειμένου να υπάρξει επίσημη απάντηση.

Το όνομα του Ahmetaj και του Zoto φάνηκε και στην αγορά μιας βίλας που είχε κάνει ο συνεργάτης του Ahmetaj σε μια από τις τουριστικές περιοχές στην ακτή του Δυρραχίου. Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε το Top Channel, αν και η βίλα την αγόρασε άλλος επιχειρηματίας, η κατασκευαστική εταιρεία είχε επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Zoto για την εξέλιξη της κατασκευής της βίλας, ως ιδιοκτήτης του αντικειμένου. Όμως ο Ahmetaj επέμεινε στο γεγονός ότι η πληρωμή για την αγορά της βίλας έγινε με τραπεζικό έμβασμα στο όνομα κάποιου άλλου. «Δεν είμαι υπεύθυνος για το ποιος διατάζει και ποιος δεν διατάζει. Ο Klodian Zoto δεν το είχε ποτέ αυτό εξοχικό σπίτι. Δεν έγινε ποτέ ιδιοκτήτης της βίλας, η βίλα ανήκει σε άλλον επιχειρηματία.».

Το όνομα του πρώην υπουργού αναφέρθηκε ξανά πρόσφατα σε σκάνδαλο με τη γραμματέα του που της έκλεψαν γύρω στις 200000€ και η οποία συνελήφθη για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου