Αλβανία: Μαζικές συλλήψεις για το σκάνδαλο των αποτεφρωτήρων

Αλβανία: Μαζικές συλλήψεις για το σκάνδαλο των αποτεφρωτήρων

Σήμερα Τρίτη, η Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) υπέγραψε 20 εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση των αποτεφρωτήρων απορριμμάτων, ένα σκάνδαλο που εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεσπάσει στην Αλβανία.

Η SPAK αυτή τη φορά έχει ερευνήσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον αποτεφρωτήρα στο Φιέρι, όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σοβαρές παραβάσεις. Ονόματα όπως ο Florian Muça, μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών για τον αποτεφρωτήρα της συγκεκριμένης πόλης και σήμερα διευθυντής της εταιρείας Albpetrol, ο Loran Dusha, διαχειριστής του αποτεφρωτηρίου Φιέρι ή η Ariola Kodra, διαχειριστής του αποτεφρωτήρα των Τιράνων, συνελήφθησαν. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτά τα μέχρι στιγμής εντάλματα σύλληψης, επικαλούμενοι πηγές που επιβεβαίωσε η αλβανική Βουλή, γίνεται γνωστό ότι δεν υπάρχει αίτημα για ανώτατα στελέχη, βουλευτές ή υπουργούς.

Ωστόσο η SPAK για τους βουλευτές, θα πρέπει να λάβει άδεια από τη Βουλή, ενώ όπως μαθαίνεται τέτοιο αίτημα δεν έχει φτάσει στην Επιτροπή Εντολής και Ασυλιών.

«Είναι η δεύτερη φορά που η SPAK υπογράφει εντάλματα σύλληψης, μετά από εκείνη του πρώην υπουργού Lefter Koka. Η SPAK, έχει τρεις φακέλους, έναν για το Ελμπασάν, έναν για τα Τίρανα και τον άλλο για το Φιέρι. Γίνονται ήδη συλλήψεις βασικών αξιωματούχων με ρόλους που ασχολούνται με διοικητικά θέματα. Η SPAK δεν ασχολείται πλέον με το θέμα των χρημάτων, όπως στην περίπτωση του πρώην υπουργού Koka που θεωρείται ύποπτος ότι ωφελήθηκε με σημαντικό χρηματικό ποσό με τη μορφή δωροδοκιών. Η SPAK ασχολήθηκε με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον αποτεφρωτήρα, όπου προέκυψε ότι υπήρχαν σοβαρές παραβάσεις. Υπήρξαν αναφορές για συλλήψεις και για τον αποτεφρωτήρα στα Τίρανα.», ανέφερε Αλβανίδα δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζουμε ότι στην υπόθεση των Αποτεφρωτήρων συνελήφθη ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Lefter Koka και οι διαχειριστές των αποτεφρωτήρων Klodian Zoto και Stela Gugallja, οι οποίοι και κηρύχθηκαν διεθνώς καταζητούμενοι.

Ωστόσο, εκτός τα ανωτέρω στελέχη, πριν από λίγες ώρες, η SPAK ζητά απ' το Αλβανικό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας του Σοσιαλιστή βουλευτή Alqi Bllako, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο του αποτεφρωτήρα του Φιέρι.

«Με βάση το γεγονός ότι εκλέγεται βουλευτής στη Βουλή της Δημοκρατίας της Αλβανίας, η Ειδική Εισαγγελία βάσει των διατάξεων του άρθρου 73/2 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του άρθρου 288/ 1/2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα υποβάλει αίτημα στη Συνέλευση για εξουσιοδότηση επιβολής μέτρου σύλληψης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου