Ικανοποίηση ΕΕ για τις βίζες στα Δ. Βαλκάνια

Ικανοποίηση ΕΕ για τις βίζες στα Δ. Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε στην ευθυγράμμιση της πολιτικής της ΕΕ για τις θεωρήσεις από τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων και τους καλεί να λάβουν γρήγορα περαιτέρω βήματα, αναφέρεται σε συμπέρασμα του Συμβουλίου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εμβαθύνει τη συνεργασία για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων για το άσυλο και τις επιστροφές με την περιοχή, μεγιστοποιώντας τη χρήση των υφιστάμενων πλαισίων και των διαθέσιμων διαύλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι 27 συμφώνησαν για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ενίσχυση της πολιτικής της ΕΕ για τις επιστροφές και τις επανεισδοχές και την εργασία για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η μετανάστευση ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής.

Στο τελικό έγγραφο, οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι θα εντείνουν τις δράσεις για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και της απώλειας ζωών, τη μείωση της πίεσης στα σύνορα και τις δυνατότητες υποδοχής της ΕΕ, την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων και την αύξηση της επιστροφής των μεταναστών.

«Αυτό θα επιτευχθεί με την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων. Πρέπει να καλυφθούν όλες οι μεταναστευτικές διαδρομές», αναφέρουν τα συμπεράσματα. Τονίζεται επίσης η εφαρμογή των υφιστάμενων σχεδίων δράσης για τις διαδρομές των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Μεσογείου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου