O Σέρβος ΥΠΕΞ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας

O Σέρβος ΥΠΕΞ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι το Βελιγράδι θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία του και να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ένα από τα κύρια αιτήματα της ΕΕ για να σημειώσει πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του ο Ντάτσιτς είπε ότι η Σερβία, υποψήφια στην ΕΕ από το 2012, θα καθοδηγείται πάντα από εκείνες τις αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον της.

«Καταδικάζουμε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και έτσι ψηφίσαμε και στους διεθνείς θεσμούς. Το αν θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία είναι άλλο θέμα. Δεν είναι θέμα χρόνου ή προθεσμιών, είναι θέμα που έχει να κάνει με τα πολιτικά και οικονομικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς είπε ότι από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 έως τώρα, η Σερβία δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις «επειδή εκτίμησε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της».

«Αν αλλάξει κάτι εις βάρος των συμφερόντων της Σερβίας, τότε η απόφασή μας θα προσαρμοστεί ανάλογα, γιατί θα αξιολογούμε κάθε στιγμή ποια είναι η καλύτερη απόφαση για την οικονομία μας, για τη θέση μας στον κόσμο και για τους πολίτες της Σερβίας», είπε ο Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς χαρακτήρισε την ένταξη στην ΕΕ "προτεραιότητα για τη Σερβία", αλλά επέκρινε επίσης την ΕΕ για καθυστέρηση της διεύρυνσης.

«Η ιστορία που ακούμε συχνά, ότι τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα αν ήταν εντός της ΕΕ, είναι περισσότερο πρόσχημα επειδή η ΕΕ δεν έχει διάθεση για επέκταση», είπε.

Σε μια άλλη δήλωση, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić ανέφερε για πρώτη φορά τον όρο «ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», μια διατύπωση που η Σερβία δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ πριν. Επαίνεσε επίσης την ΕΕ ως τον μεγαλύτερο επενδυτή της Σερβίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας αντιτάχθηκε σθεναρά στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την επίθεσή της στην Ουκρανία, τονίζοντας συχνά ότι η Σερβία εισάγει όλο της το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια