Πρόστιμα σε έντεκα κόμματα στην Αλβανία για οικονομικές παραβάσεις

Πρόστιμα σε έντεκα κόμματα στην Αλβανία για οικονομικές παραβάσεις

Η Αλβανική Επιτροπή Κυρώσεων (KAS), αποδέχτηκε την Τρίτη το αίτημα της Επιτρόπου Επικρατείας για την επιβολή κυρώσεων σε πολιτικά κόμματα για οικονομική αναφορά κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, εκλογικοί υποψήφιοι έχουν κάνει παραβάσεις στην οικονομική δήλωση, δηλώνοντας δαπάνες, για τις οποίες ως ένα βαθμό δεν διαθέτουν τα δικαιολογητικά.

Επιβλήθηκε πρόστιμο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία με 5 εκατομμύρια λεκ για υπέρβαση του ανώτατου ορίου δαπανών, καθώς και με 500 χιλιάδες λεκ για έλλειψη οικονομικής αναφοράς των υποψηφίων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και 7 άλλες εκλογικές οντότητες - το Κίνημα για την Εθνική Ανάπτυξη, το Κίνημα Νομιμότητας, η Λαϊκή Ένωση Αλβανών Συνταξιούχων, η Nisma Thurje, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Εθνικό Μέτωπο επιβλήθηκαν στο καθένα πρόστιμο 500.000 λεκ, διότι υπήρξαν ελλείψεις στην αναφορά των υποψηφίων τους, οι οποίες κυμαίνονται από 1 έως 153 υποψηφίους ανάλογα με την περίπτωση.

Στον υποψήφιο Fitimtar Lala του «Lëvizja e Re» επιβλήθηκε πρόστιμο 195.000 λεκ επειδή δεχόταν δωρεές με μη τραπεζικούς τρόπους σε αξίες υψηλότερες από το νόμιμο ανώτατο όριο.

Πρόστιμα ύψους 100.000 επιβλήθηκαν επίσης στο Δημοκρατικό Χριστιανικό Κόμμα Αλβανίας και Κίνημα Εθνικής Ανάπτυξης.

«Για να διατηρηθεί η ισότητα στον ανταγωνισμό, ο έλεγχος και η εποπτεία της εφαρμογής των κανόνων χρηματοδότησης της εκστρατείας πρέπει να είναι λεπτομερής και αυστηρός», αναφέρει η απόφαση της επιτροπής.

«Η καταγγελία παραβάσεων, η απόκρυψη εσόδων και εξόδων, η παραβίαση νόμιμων ορίων ως προς το ύψος των εσόδων και εξόδων συνιστούν, από την άποψη του Εκλογικού Κώδικα, σοβαρά αδικήματα», προστίθεται στην απόφαση.

Τον Δεκέμβριο, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ενέκρινε την έκθεση σχετικά με την επαλήθευση των δαπανών για τα πολιτικά κόμματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν υποδηλώσει τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ ο χρόνος διαφήμισης που προσφέρεται δωρεάν ή με χαμηλότερες τιμές από τους επίσημους είναι αντίθετος με το νόμο.

Τα 8 πολιτικά κόμματα που μετέδωσαν τηλεοπτικές διαφημίσεις στις εκλογές δαπάνησαν 641 εκατ. λεκ, ενώ δήλωσαν μόνο 64,5 εκατ. ALL ή λίγο περισσότερο από το 10% των δαπανών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι το κόμμα με την υψηλότερη αξία μη δηλωμένων διαφημίσεων, ίση με 280 εκατ. ALL (2,4 εκατ. ευρώ).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου