Ιταλός δημοσιογράφος: Συμφέρον της αλβανικής μαφίας είναι να διαφθείρει

Ιταλός δημοσιογράφος: Συμφέρον της αλβανικής μαφίας είναι να διαφθείρει

Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της μαφίας και των εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στην Αλβανία.

Της άποψης αυτής είναι ο γνωστός Ιταλός δημοσιογράφος, Salvatore Cusimano.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην Albanian Post τόνισε ότι το να αποκαλούμε όλη αυτή την εγκληματική δραστηριότητα στην Αλβανία οργανωμένο έγκλημα και όχι μαφία είναι ένας τρόπος απόκρυψης πραγμάτων.

«Αυτό με την έννοια ότι έχουν τον έλεγχο της επικράτειας κάνοντας παράνομες επιχειρήσεις, από διαγωνισμούς μέχρι διακίνηση ναρκωτικών, έχουν σχέσεις με τον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής, βασικά έχουν τη δύναμη να τρομάζουν την κοινωνία που περιβάλλει αυτούς."

Ο Cusimano λέει ότι η μαφία συνδέεται συχνά μόνο με επιθέσεις και αιματηρές δολοφονίες, αλλά αναφέρει ως παράδειγμα την Ndrangheta, η οποία δεν πραγματοποιεί επιθέσεις και έχει υιοθετήσει μια πιο σιωπηλή συμπεριφορά.

«Αλλά μην ξεχνάτε, η μαφία γενικά έχει μια πολύ μακρά ιστορία που ξεκίνησε με την ενοποίηση της Ιταλίας και ξεκίνησε από το 1800. Άρα έχει μια ιστορία να ζει πάντα με την εξουσία, χωρίς να την αμφισβητεί ποτέ. Ήταν μόνο ο Salvatore Riina που αμφισβήτησε το κράτος».

Επομένως, για τον ίδιο, το γεγονός ότι δεν γίνονται σοβαρές επιθέσεις σε εκπροσώπους θεσμών στην Αλβανία δεν σημαίνει τίποτα.

Κι αυτό, γιατί το συμφέρον της αλβανικής μαφίας είναι να δουλεύει κρυφά, να διαφθείρει και όχι να σκοτώνει, να εκφοβίζει και να συναινεί στους πολιτικούς.

Ερωτηθείς για τη ζημιά που κάνει η μαφία στην κοινωνία και την οικονομία μιας χώρας, ο Cusimano ζητά να δούμε τι γίνεται στη Σικελία.

Δηλώνει ότι το νησί διαθέτει εξαιρετικούς πόρους που σχετίζονται με τον τουρισμό, την ομορφιά της χώρας κ.λπ., ωστόσο, είναι μια κοινωνία υπό ανάπτυξη, μια κοινωνία στην οποία εταιρείες και μεγάλες εταιρείες από άλλες χώρες δεν έρχονται από τον φόβο μήπως πέσουν υπό μαφιόζικη πίεση.

«Φυσικά για αυτό φταίει η κακή πολιτική, αλλά φταίει και η μαφία».

Απλό, γιατί αν δεν υπήρχε «η μαφία, η Σικελία θα ήταν η Καλιφόρνια της Μεσογείου, όπως πιθανώς θα ήταν η Αλβανία, αν δεν υπήρχε μια αυταρχική δύναμη, που κατέστρεψε την ταυτότητά της μέχρι τις ρίζες, αν δεν υπήρχε σήμερα ένα οργανωμένο έγκλημα, το οποίο για παράδειγμα εμποδίζει μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στα εδάφη σας, όπως δεν κάνουν στα δικά μας».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου