Έντονη διαφωνία μεταξύ Βελγίδας ΥΠΕΞ και Τσαβούσογλου

Έντονη διαφωνία μεταξύ Βελγίδας ΥΠΕΞ και Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαίτησε μέτρα από τη βελγική κυβέρνηση για το PKK - «Η διαδήλωση έγινε στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Αν ξέρετε κάτι περισσότερο, να το πείτε», η απάντηση της Χάτζα Λαμπίμπ

Επεισόδιο με τη Βελγίδα ομόλογό του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα προκάλεσε το υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος είχε την εξοργιστική απαίτηση το Βέλγιο να πάρει μέτρα κατά των Κούρδων και του PKK με αφορμή κουρδική διαδήλωση στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να πάρετε μέτρα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, που στη χώρα σας έχει έντονη παρουσία και δράση όπως και στην Ευρώπη. Μόλις χθες έξω απο την πρεσβεία μας (στη χώρα σας) έγιναν διαδηλώσεις με τις σημαίες του PKK και τις φωτογραφίες του αρχιτρομοκράτη Oτσαλάν» είπε προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα επιτέθηκε στη Βελγική κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν είναι ειλικρινής στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε:

«Όπως δεν μπορούν να γίνονται διαδηλώσεις υπέρ του Ισλαμικού κράτους, έτσι πρέπει να γίνει και στο Βελγιο για το PKK. Οι νόμοι δεν πρέπει να εφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο. Aν είμαστε ειλικρινείς στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Την πρόκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν άφησε αναπάντητη η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ, η οποία αμέσως και σε αυστηρό τόνο απευθύνθηκε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντάς του, ότι οι διαδηλώσεις των Κούρδων έγιναν στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης και της διαδήλωσης. Μάλιστα η Βελγίδα ΥΠΕΞ ζήτησε από τον Τσαβούσογλου, να δηλώσει, αν γνωρίζει κάτι περισσότερο.

«Για τις διαδηλώσεις αν έχετε περισσότερες πληροφορίες να μας τις πείτε, αλλά να ξεκαθαρίσω πως οι διαδηλώσεις έγιναν στα πλαίσια της ελευΘερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της διαδήλωσης» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Λαμπίμπ.

Σχετικά με τις δηλώσεις της Βελγίδας υπουργού Λαμπίμπ σε ό,τι αφορά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία ο Τσαβούσογλου είπε:

«Με παραξένεψε πολύ η προειδοποίηση που κάνετε σχετικά με τις προσεχείς εκλογές. Οι εκλογές στην Τουρκία είναι δημοκρατικές και διάφανες. Αντικατοπτρίζεται πάντοτε η βούληση του λαού. Οι κυβερνήσεις στην Τουρκία αναλαμβάνουν την εξουσία πάντοτε με την ψήφο και επιλογή του λαού και όταν γίνεται αλλαγή γίνεται με την ψήφο του λαού».

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στο Βέλγιο επηρεάζονται από τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία που αυξάνεται στην Ευρώπη και ανέφερε:

«Προσμένουμε από την βελγική διοίκηση να κάνει σοβαρά βήματα, να λάβει μέτρα κατά των επιθέσεων εναντίων των τεμένων, των πολιτών μας. Θέλουμε να συνεργαστούμε με το Βέλγιο και στο εξής στα θέματα που αφορούν την τουρκική κοινότητα. Στο θέμα των αιτήσεων για βίζα ζήσαμε ορισμένα προβλήματα και με το Βέλγιο όπως ζήσαμε και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δυτικές χώρες. Ορισμένες χώρες έκαναν βήματα για να επιταχύνουν την διαδικασία προσμένουμε την ίδια συμπεριφορά και από το Βέλγιο».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου