Εσκομπάρ: Open Balkans υπό όρους

Εσκομπάρ: Open Balkans υπό όρους

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, δήλωσε για άλλη μια φορά πώς βλέπει η Ουάσιγκτον την πρωτοβουλία «Open Balkans». Σε συνέντευξή του λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα.

«Η θέση μας για τα Open Balkans είναι πολύ σαφής. Υποστηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες για περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, με δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι σας φέρνουν πιο κοντά στην Ευρώπη και δεν έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές σας υποχρεώσεις, είτε πρόκειται για τη Διαδικασία του Βερολίνου είτε για οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ΕΕ.

Και δεύτερον, να επιτραπεί σε όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν [στις πρωτοβουλίες] ως πλήρη μέλη. Μέχρι στιγμής το Open Balkans προκρίνεται σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Τώρα, εάν δεν τηρήσει κάποιον από αυτούς τους δύο όρους, θα αποσύρουμε οπωσδήποτε την υποστήριξη για τα Ανοιχτά Βαλκάνια», είπε.

Ερωτηθείς εάν η συμμετοχή του Μαυροβουνίου σε αυτήν την πρωτοβουλία θα διακινδυνεύσει την αποσταθεροποίηση αυτής της χώρας, ο Εσκομπάρ απαντά ότι δεν το βλέπει έτσι.

«Οχι. Δεν νομίζω, γιατί για να είμαι σαφής, η πρωτοβουλία Open Balkans επωφελείται από τις υπάρχουσες τάσεις περιφερειακής ολοκλήρωσης. Και ο COVID έχει επιταχύνει αυτήν την ενσωμάτωση στην περιοχή επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς, ταξίδευαν με αυτοκίνητο.

Έχετε δει Σέρβους να πηγαίνουν στις αλβανικές ακτές, έχετε δει Αλβανούς επιχειρηματίες να κάνουν περισσότερες επιχειρήσεις στο Βελιγράδι, να πηγαίνουν εκεί για να εμβολιαστούν. Έχετε δει πολύ σημαντικές ενεργειακές και μεταφορικές συνδέσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της υπόλοιπης περιοχής.

Άρα αυτό ήδη συμβαίνει. Το ερώτημα είναι πώς θα δημιουργηθεί καλύτερα η ώθηση για την άρση των φραγμών στο ελεύθερο εμπόριο. Επομένως, είτε είναι η Διαδικασία του Βερολίνου, τα Ανοικτά Βαλκάνια, η CEFTA, το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας ή η κοινή περιφερειακή αγορά, τα υποστηρίζουμε όλα» – είπε ο Εσκομπάρ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου