ΕΚ: Ψήφισμα για την αύξηση της διαφάνειας στην Αλβανία

ΕΚ: Ψήφισμα για την αύξηση της διαφάνειας στην Αλβανία

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της 6ης Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την Αλβανία, με επίκεντρο την αύξηση της διαφάνειας.

Το ψήφισμα, το οποίο συζητείται εδώ και δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Αλβανίας-ΕΕ, περιλαμβάνει ορισμένες τροπολογίες που πρότεινε το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι κύριες ανησυχίες που αντικατοπτρίζονται σε αυτό το ψήφισμα σχετίζονται με τη διαφάνεια των δημόσιων πόρων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την αύξηση της διαφθοράς και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την εξάλειψη της πολιτικής επιρροής στο δικαστικό σύστημα.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν ανησυχία για τρεις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που, σύμφωνα με τους ίδιους, αντίκεινται στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα χρυσά διαβατήρια και η φορολογική αμνηστία.

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Enkelejd Alibeaj, κατά την ομιλία του τόνισε ότι παραμένει πρόβλημα η μη εφαρμογή των συστάσεων του ΟΑΣΕ σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Απριλίου 2021.

Ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών, Taulant Balla, κατά την ομιλία του ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στηρίξει τα Open Balkans, ως μέσο που, σύμφωνα με τον ίδιο, υλοποιεί τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται στη διαδικασία του Βερολίνου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου