Τα αλβανικά εργατικά χέρια αντικαθίστανται από εργάτες από το Νεπάλ

Τα αλβανικά εργατικά χέρια αντικαθίστανται από εργάτες από το Νεπάλ

75 εργαζόμενοι από το Νεπάλ θα φτάσουν σύντομα σε αλβανική εταιρεία, η οποία εστιάζει στην παραγωγή υποδημάτων εδώ και 30 χρόνια.

Θα αμείβονται το ίδιο με τους Αλβανούς εργαζόμενους και τους δημιουργούνται καλές συνθήκες ώστε να μην φύγουν από την Αλβανία για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φύγουνε, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει. Έχουμε δημιουργήσει όλες τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για αυτούς".

Η επιχειρηματίας και επικεφαλής της εταιρείας, λέει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενους.

Ενώ πριν απέβλεπαν σε καταρτισμένα άτομα, τώρα δέχονται και άτομα χωρίς εμπειρία ή σε προχωρημένη ηλικία.

"Χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό, το οποίο μεταναστεύει φυσικά. Ακόμη και για 60χρονους προσφέρουμε δουλειά. Πριν από δύο χρόνια, δεν θα μας είχε περάσει από το μυαλό να προσλάβουμε άτομο άνω των 50. Σήμερα, χρειαζόμαστε χέρια, ανθρώπους που έχουν δύο πόδια και δύο χέρια που έρχονται στη δουλειά. Ο υπάλληλος για εμάς έχει γίνει ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί να υπάρξει».

Εάν η εμπειρία με τους εργάτες από το Νεπάλ αποδειχθεί θετική, λέει ότι θα πάρει και τους άλλους που χρειάζεται από εκεί. Απαιτεί όμως διευκολύνσεις από την κυβέρνηση.

"Γραφειοκρατία, ατομικές συμβάσεις, ατελείωτα χαρτιά από το Υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να ληφθεί έγκριση. Υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία. Αυτό που παρατήρησα πρόσφατα είναι το ατομικό συμβόλαιο. Η άρση βίζας πρέπει να πραγματοποιηθεί με όλες αυτές τις χώρες, ώστε να έχουμε εργατικό δυναμικό».

Το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, από μπαρ και μικρά μαγαζιά, εστιατόρια μέχρι μεγάλες εταιρείες, βρίσκονται σε κρίση για την εύρεση εργαζομένων, λόγω της τεράστιας μετανάστευσης των Αλβανών πολιτών προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου