Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Ράμα για αντιβουλγαρική και αντιευρωπαϊκή ρητορική

Το βουλγαρικό ΥΠΕΞ κατηγορεί τον Ράμα για αντιβουλγαρική και αντιευρωπαϊκή ρητορική

Σφοδρή αντίδραση της Βουλγαρίας προκάλεσε μια δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στο φόρουμ του Bled στη Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια αυτού του φόρουμ, ο Ράμα δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει εμποδίσει την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ για οκτώ χρόνια. Όμως αυτή η δήλωση θεωρείται όχι μόνο συκοφαντία εκ μέρους του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και υποκίνηση μίσους προς τη Βουλγαρία και την Ε.Ε.

Επιπλέον, η Βουλγαρία δηλώνει ότι θα υπάρξει επίσημη αντίδραση σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ.

«Σχετικά με τη νέα δήλωση, απρόκλητη από εμάς, μια άλλη ειλικρινά αντιβουλγαρική δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος δήλωσε ψευδώς κατά τη διάρκεια του φόρουμ του Bled στις 29-30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους ότι η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία για 8 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις δηλώσεις ως απαράδεκτες και ακατάλληλες για τη συμπεριφορά πρωθυπουργού μιας χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εκφράσει τη θέση του σχετικά με την αντιβουλγαρική ρητορική του Έντι Ράμα, η οποία έχει γίνει μόνιμο ρεφρέν του πολιτικού του λόγου. Τώρα όμως συνδυάζεται με αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό και προσπάθεια εξευτελισμού των μηχανισμών της ευρωπαϊκής διαδικασίας.

Οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν παρεξηγήσεις για το πολιτικό νόημα της διαδικασίας δημιουργίας σχέσεων στην περιοχή σε ευρωπαϊκούς δρόμους. Είναι σαφές ότι πρόκειται είτε για έλλειψη ευρωπαϊκών επικοινωνιακών δεξιοτήτων είτε για σκόπιμη υποκίνηση αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων», αναφέρει η βουλγαρική πλευρά.

«Η Βουλγαρία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αντιδράσει με τον σωστό τρόπο στη συμπεριφορά του Αλβανού πρωθυπουργού, ακολουθώντας τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου», καταλήγει η θέση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου