Το ετήσιο κατασκηνωτικό σεμινάριο της ΣΦΕΒΑ

Το ετήσιο κατασκηνωτικό σεμινάριο της ΣΦΕΒΑ

Μετά από διακοπή 2 ετών, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, διεξήχθη εφέτος με επιτυχία το ετήσιο κατασκηνωτικό σεμινάριο της ΣΦΕΒΑ στην Ι. Μονή Ταξιαρχών Γκούρας – Αηδονονοχωρίου, το διήμερο 23-24 Ιουλίου.

Με την ευλογία και παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΥΒΑ, Σεβασμ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέα, μέλη της ΣΦΕΒΑ από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Πάτρα, συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον αγώνα για εθνική δικαίωση της Βορείου Ηπείρου, όπως τον οραματίστηκε ο σύγχρονος εθνεγέρτης του Βορειοηπειρωτικού, μακαριστός μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Σεβαστιανός.

Μεταξύ των άλλων έγινε ιδιαίτερη εισήγηση για το σχετικώς άγνωστο ζήτημα της συνεισφοράς της Βορείου Ηπείρου στην εθνεγερσία του 1821, την διακοσιοστή επέτειο της οποίας εορτάσαμε πριν ένα χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι αντίθετα με ότι πιστευόταν, η συνεισφορά του Βόρειου τμήματος της Ηπείρου υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική στην κοινή εθνική προσπάθεια και πολλοί αγωνιστές θυσίασαν ζωή και περιουσίες σε πολλά μέτωπα του αγώνα, χύνοντας το αίμα τους στο Μεσολόγγι, την Εύβοια, τον Μωριά και την Κρήτη.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της εγκατάλειψης από το επίσημο ελληνικό κράτος των αδελφών μας κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς η επαφή τους με την μητέρα Ελλάδα ουσιαστικά απαγορεύθηκε (θυμίζοντας την εποχή του Χότζα) ενώ μόνο οι προσωπικές πρωτοβουλίες ευσυνείδητων διπλωματικών εκπροσώπων σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες, γλύτωσαν την ελληνική κοινότητα από χειρότερες καταστάσεις. Ωστόσο γεγονός είναι ότι ο, ούτως ή άλλως μειωμένος πληθυσμός της περιοχής και ιδιαίτερα στους δύο καθαρά ελληνικούς δήμους Φοινίκης και Δρόπολης - Πωγωνίου συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Η ΣΦΕΒΑ καλεί την ελληνική πολιτεία να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό της Βορείου Ηπείρου και να αντιμετωπίσει το ζήτημα δίνοντας την σημασία που αξίζει σε ένα φλέγον Εθνικό Θέμα και όχι να το θεωρεί ως μία παρωνυχίδα στο ευρύτερο πλαίσιο των διμερών ελληνοαλβανικών σχέσεων.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου