Από πότε η παραβίαση ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι μόνο διμερές θέμα;

beleris5

Με την υπόθεση της άδικης και παράνομης σύλληψης και κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη να εισέρχεται ήδη στον 7ο μήνα, πρέπει να είναι σαφή και ξεκάθαρα τα μηνύματα που στέλνει η ελληνική διπλωματία.

Πρώτα στον φυλακισμένο δήμαρχο ότι είναι δίπλα σε αυτόν και τον συγκατηγορούμενό του Παντελή Κοκαβέση και δίπλα στην οικογένεια τους με κάθε τρόπο και δεύτερον προς την Αλβανία ότι η υπόθεση αυτή θα της κοστίσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι τέθηκε πρόσφατα από ελληνικής πλευράς ένσταση στα αρμόδια όργανα, σχετικά με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας–Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η θέση αυτή να κρατήσει και να μην υποχωρήσουμε, πιεζόμενοι από απαιτήσεις ευρωπαϊκών δυνάμεων, που για τους δικούς τους λόγους, θέλουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αδιαφορώντας για την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου στην υπόθεση Μπελέρη.

Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει από τη μία να τονίσει στην γερμανική πλευρά ότι είναι καθήκον της να επιδείξει αλληλεγγύη στην εξόφθαλμη αυτή περίπτωση καταπάτησης κάθε δικονομικού κανόνα και να μην χαϊδεύει τα αυτιά μιας κυβέρνησης διεφθαρμένης και από την άλλη να ξεκαθαρίσει στον κ. Ράμα ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πέρα από τη απελευθέρωση και ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ειδικά τώρα που έχει γίνει ολοφάνερος ο πολιτικός χαρακτήρας της δίωξης του.

Στην Αλβανία μάλιστα γνωστοί δημοσιογράφοι αναρωτιούνται αν μέσα στο κλίμα γενικευμένης διαφθοράς και σκανδάλων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην γειτονική χώρα, «είναι λογικό για μία μη αποδεδειγμένη προσπάθεια εξαγοράς ψήφων αξίας 400 ευρώ, να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να απορριφθούν εν τη γενέσει τους διακινούμενα σενάρια περί δήθεν αντικατάστασης του κ. Μπελέρη με άλλον υποψήφιο σε ενδεχόμενη επανάληψη των εκλογών στο δήμο Χειμάρας.

Ωστόσο οφείλουμε να παρατηρήσουμε με ανησυχία ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η ευκταία απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρας προφανώς θα αφαιρέσει ένα αγκάθι από τις διμερείς σχέσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Το παγόβουνο των υπόλοιπων προβλημάτων θα παραμείνει και είναι υποχρέωση της Ελλάδας ως μητέρας πατρίδας των Βορειοηπειρωτών, να σκύψει με ενδιαφέρον και φροντίδα σε αυτά για να εξασφαλίσει όχι μόνο την επιβίωση του Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες αλλά και την ανάπτυξη και την πρόοδό του σε συνθήκες πραγματικής ελευθερίας, τόσο στις αναγνωρισμένες ως μειονοτικές ζώνες αλλά και έξω από αυτές όπου διαβιεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός, όπως στη Χειμάρα, την Κορυτσά και αλλού.

Η πρόσφατη επίσκεψη και οι υποσχέσεις του έλληνα πρωθυπουργού στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, θα παραμείνουν κενό γράμμα - «ένα άδειο πουκάμισο», αν η πατρίδα μας δεν στηρίξει εμπράκτως τους αδελφούς μας.

ΣΦΕΒΑ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου