Ελλάδα - Αλβανία συνεργάζονται για την ανάδειξη τυριού από ντόπιους παραγωγούς

Ελλάδα - Αλβανία συνεργάζονται για την ανάδειξη τυριού από ντόπιους παραγωγούς

Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα άνοιξε τον «δρόμο του τυριού» στην Ελλάδα, μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Ίντερεγκ, χρηματοδοτούμενο από Ελλάδα και Αλβανία.

Στις 7-8 Ιουλίου, έγινε ένα πιλοτικό ταξίδι, που απευθυνόταν σε δημοσιογράφους διαπιστευμένους στον πρωτογενή τομέα, επαγγελματίες της γευσιγνωσίας Αρχιμάγειρες-Chef και ανθρώπους της κουλτούρας της Διατροφής, ακολουθώντας μια πρωτόλεια διαδρομή με αφετηρία την Άρτα και δια μέσου Ιωαννίνων και Πωγωνίου στο Αργυρόκαστρο στην Αλβανία.

Κ. Σκούφος:

Είναι μία εντελώς νέα πρωτοβουλία με κεντρικό πρωταγωνιστή το τυρί. Το κομμάτι αυτό «ο δρόμος του τυριού» ανήκει σε ένα μεγαλύτερο έργο που είναι το Cheese Cult, δηλαδή ο πολιτισμός του τυριού και αφορά ένα διακρατικό έργο μεταξύ Ελλάδας Αλβανίας, όπου εντάξαμε έναν πιλοτικό δρόμο όπου προσπαθεί να συνδέσει τον πολιτισμό των βουνών, την ιστορία των προβατοτρόφων, του γάλακτος και των τυροκόμων με την ιστορία του ανθρώπου, την εξέλιξή του και τη δυνατότητα να παράγει τυριά, τα οποία είναι κατά κάποιο τρόπο εμπνευσμένα από ένα πάθος για την αγάπη και το τοπωνύμιο. Δεν είναι τα τυριά που παράγουμε βιομηχανικά τυριά. Είναι τυριά μικρών παραγωγών και ανθρώπων που συνδέονται με ειδικές μορφές της παραγωγής, όπως είναι η μετακινούμενη, όπως είναι η προβατοτρόφοι που έχουν αυτόχθονες φυλές οι οποίες είναι ένας φυσικός γενετικός πόρος της Ελλάδας ο οποίος σιγά σιγά εξαλείφεται. Άρα αυτό που θέλουμε είναι να προάγουμε την ιστορία αυτών των ανθρώπων που έχουνε ζήσει πάρα πολλά χρόνια με τα ίδια κοπάδια και έχουνε προβάλλει ένα τρόπο παραγωγής, ο οποίος δεν είναι τόσο γνωστός σήμερα στο ευρύ κοινό και δεν κυκλοφορούν αυτά τα γάλατα ως ιδιαίτερα γάλατα ούτε αυτά τα τυροκομικά προϊόντα ως ιδιαίτερα τυροκομικά προϊόντα.

ertnews.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου