Κανένας Αλβανός βουλευτής στο σερβικό κοινοβούλιο

Κανένας Αλβανός βουλευτής στο σερβικό κοινοβούλιο

Δεν θα υπάρχει κανένας Αλβανός βουλευτής στο κοινοβούλιο της Σερβίας, αφού ο Σάιπ Καμπέρι δεν κατάφερε να κερδίσει έδρα στον επαναληπτικό γύρο της ψηφοφορίας μετά τις γενικές και τοπικές εκλογές του Απριλίου.

Εξακόσιοι δεκαοκτώ από τους 1050 εκλογείς που είχαν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές για την πόλη Ternoc του δήμου Bujanoc. Ενώ ο αλβανικός συνασπισμός κέρδισε 598 από αυτές τις ψήφους, χρειαζόταν άλλες 11 για να εξασφαλίσει μια έδρα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Απριλίου στη Σερβία έδειξαν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τους Αλβανούς, οι οποίοι έχασαν και τις τρεις έδρες που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές, αφού οι ηγέτες της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου είχαν ωθήσει τους τοπικούς πολιτικούς τους σε έναν μεγάλο συνασπισμό.

Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, η εκλογική επιτροπή της Σερβίας προκήρυξε επαναληπτικές εκλογές σε 89 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων κρίσιμα και στην κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου ο Καμπέρι χρειαζόταν 609 ψήφους περισσότερες για να εξασφαλίσει την έδρα του.

Με την πάροδο των ετών, η σερβική κυβέρνηση θέσπισε πολιτικές για τη συστηματική διαγραφή των Αλβανών από τα ληξιαρχεία στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, οι οποίες αποδείχθηκαν αποτελεσματικό εργαλείο για να τους στερήσει την ψήφο και άλλα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 6.000 Αλβανοί Σέρβοι πολίτες δεν μπορούν να ψηφίσουν, γεγονός που αναμφίβολα θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των εκλογών σε περιοχές με αλβανικό πληθυσμό, όπως το Bujanoc.

Επιπλέον, τα αλβανικά κόμματα δεν κατάφεραν να συνάψουν συνασπισμό που θα τα βοηθούσε να αποκτήσουν τις απαραίτητες ψήφους για να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο.

Euractiv.gr 

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Ο Ερντογάν ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους με αντ...
Η Συνθήκη του Λονδίνου που άφησε το Βορειοηπειρωτι...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Δευτέρα 26/09/22, 15:02

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη