Η Βόσνια βουλευτής Sabina Cudic απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα επικρίνοντας την άρνηση της κυβέρνησής του να καταψηφίσει το ψήφισμα που καταδικάζει την σφαγή της Σρεμπρένιτσα και τον κατηγορεί ότι απέρριψε το εν λόγω ψήφισμα ως παραχώρηση στη Σερβία.
«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το Δεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης διαπίστωσε, χωρίς αβεβαιότητα, ότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν σφαγή στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, όταν περισσότεροι από 8.000 Βόσνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους», γράφει στην επιστολή της η Cudic.
Την Πέμπτη, η σοσιαλιστική πλειοψηφία και ο πρωθυπουργός Ράμα είπαν ότι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο ψήφισμα καθώς είχε υποστηριχθεί από τον βουλευτή Σαλί Μπερίσα.
«Αυτά είναι πράγματα που δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο πολιτικών εικασιών… Πρέπει επομένως να εξηγήσετε σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό, και ιδιαίτερα στο λαό της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, γιατί το ψήφισμα για την καταδίκη της σφαγής δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της Βουλής», συνεχίζει.
Ακόμη επέκρινε την προσπάθεια του Ράμα να «μεταβιβάσει την ευθύνη στην αντιπολίτευση» για την αποτυχία, λέγοντας ότι μια τέτοια ρητορική «είναι ιδιαίτερα ταπεινωτική για τα θύματα».
Επίσης κατήγγειλε την προσπάθεια του Ράμα να χρησιμοποιήσει αυτή την τραγωδία για πολιτικό όφελος και του υπενθύμισε ότι «κανείς δεν εμπόδισε (το Σοσιαλιστικό Κόμμα) να προτείνει το ψήφισμα ή να το υιοθετήσει, αφού έχετε την πλειοψηφία στη Βουλή».
«Δεν το κάνατε αυτό. Η ανθρώπινη και ηθική σας ευθύνη, και ο βασικός πολιτικός λόγος, υπαγορεύουν να τοποθετήσετε το Προτεινόμενο Ψήφισμα στην ημερήσια διάταξη, ακόμα κι αν προέρχεται από τους πιο σκληρούς αντιπάλους σας», ισχυρίστηκε η Cudic, ενώ επικαλέστηκε επίσης τους στενούς δεσμούς του Ράμα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση υποκινήθηκε από την προσέγγιση του τελευταίου.
«Η δεύτερη εντύπωσή μου είναι ότι αναβάλατε την εξέταση του Ψηφίσματος (ή μήπως το απορρίψατε εντελώς;) λόγω των προσπαθειών εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής σας σχετικά με τα Ανοιχτά Βαλκάνια και των διαπραγματεύσεων με τον Αλεξάντρ Βούτσιτς. Είναι καθήκον σας να απαντήσετε εάν οποιαδήποτε παραχώρηση για την εξωτερική πολιτική αξίζει αρκετά να ταπεινώσει τα θύματα της γενοκτονίας, και αν ναι, ποια είναι αυτή η παραχώρηση», αναφέρει η Βόσνια βουλευτής.
Τέλος, η Cudic γράφει ότι οι θεσμικές καταδίκες της σφαγής της Σρεμπρένιτσα αποτελούν μέρος ευρύτερων προσπαθειών για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, ειδικά ενόψει των απειλών που θέτει η Ρωσία σε αυτές τις αξίες.
«Στο πλαίσιο της επιθετικότητάς τους στην Ουκρανία και της πιθανότητας μιας νέας γενοκτονίας στην Ευρώπη, αυτό δεν είναι πλέον δικαιοσύνη και διαφορά αξιών, αλλά και διαίρεση σε μπλοκ και χαρακώματα. Το θέμα της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα είναι αυτό που καθορίζει τη θέση της Αλβανίας στη διαίρεση, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο…
Είναι λόγω του μεγάλου σεβασμού μου για τον αλβανικό λαό και θέλω η Αλβανία να ενταχθεί στη δυτική πλευρά και να μην επιστρέψει εκεί που ήταν την εποχή του Ενβέρ Χότζα», καταλήγει καλώντας το Κοινοβούλιο να εγκρίνει το ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ιουλίου αφιερωμένη στη Σρεμπρένιτσα, χωρίς εξαίρεση καμία εξαίρεση.
Σχόλια