Το 2023 θα λειτουργήσει η νέα αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Το 2023 θα λειτουργήσει η νέα αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Το ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει τη νέα του αεροπορική βάση των Βαλκανίων στην πόλη Κουτσόβα της Αλβανίας κατά το 2023.

Επίσης στην εν λόγω βάση προβλέπεται να επενδυθούν 50 εκατομμύρια ευρώ από το ΝΑΤΟ και την αλβανική κυβέρνηση.

Ακόμη, ως η πρώτη βάση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν εκεί πολλά σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, το Euronews αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή της συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης σε ένα σύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων με σκοπό για την φιλοξενία μιας σειράς σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Θυμίζουμε ότι στο ίδιο σημείο βρίσκονταν η πρώην σοβιετική στρατιωτική βάση που ιδρύθηκε κατά τη δεκαετία του 1950, όταν η χώρα ήταν υπό την ηγεσία του πρώην δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.

Ο Βικτόρ Βαγγέλη Viktor, 83 ετών σήμερα, υπηρέτησε για 27 χρόνια στην πρώην σοβιετική βάση πετώντας με το MiG-19 πριν συνταξιοδοτηθεί το 1990.

«Η ένταση της πτήσης στην βάση κατά τη διάρκεια εκείνων των εποχών του Ψυχρού Πολέμου ήταν πολύ υψηλή», είπε, προσθέτοντας ότι «ήταν υπεύθυνη, μέχρι το 1962, για την κάλυψη ολόκληρου του εναέριου χώρου της Αλβανίας».

Τέλος, ο πρώην πιλότος είπε ότι η μετατροπή της Κουτσόβα, σε σύγχρονο κόμβο του ΝΑΤΟ θα ήταν επωφελής για την επόμενη γενιά των Αλβανών πιλότων που θα εκπαιδευτούν να πετούν με σύγχρονα αεροσκάφη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου