Πρόντι: Ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση των συνόρων

Πρόντι: Ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση των συνόρων

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διευρυνθεί με την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων εάν θέλει να ξεπεράσει την ισχυρή πολιτική κρίση που περνάει η Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμπεριλάβει τα Δυτικά Βαλκάνια μαζί με την Αλβανία για να καθορίσει τα οριστικά σύνορα αυτής της περιοχής.

«Θα το τελείωνα με τη διεύρυνση, με την Αλβανία και με όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, θέτοντας έτσι τα τελικά σύνορα της Ευρώπης. Το τέλος της επέκτασης είναι στην πραγματικότητα το στοιχείο που θα μας ανάγκαζε να αλλάξουμε τη λειτουργία των θεσμών μας, που χρειαζόμαστε τόσο πολύ», είπε ο Πρόντι στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο «Sette», ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξιστόρησε και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 για να βγει από την κρίση που την έχει κυριεύσει αυτή τη στιγμή.

Ο Πρόντι, ο οποίος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ενεργό ιταλική πολιτική, αφού αρνείται συνεχώς την επιστροφή του, είναι ολοένα και πιο παθιασμένος και πιο κοντά στην εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με τον Πρόντι, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση επέτρεψε στην Ευρώπη να βάλει το χέρι της στη μέση της πανδημίας του Covid – 19 και να αναλάβει ένα μεγάλο σχέδιο αλληλεγγύης.

«Η Γερμανία έχει συνειδητοποιήσει ότι χωρίς την Ευρώπη τίποτα δεν αξίζει τον κόπο. Επομένως, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, μαζί με τη Γερμανία, πρέπει να σχηματίσουν έναν ισχυρό πυρήνα χωρών ικανών να προωθήσουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πολλές άλλες χώρες θα ενταχθούν αμέσως», δήλωσε στο «Sette».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου