Αλβανία: Παρουσία του Σόρος η σύνοδος των «Ανοιχτών Βαλκανίων»

Αλβανία: Παρουσία του Σόρος η σύνοδος των «Ανοιχτών Βαλκανίων»

Η αλβανική πρωτεύουσα των Τιράνων είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει σήμερα 20 Δεκεμβρίου και αύριο 21 την σύνοδο κορυφής των «Ανοιχτών Βαλκανίων».

Στη σύνοδο οι Ράμα, Ζάεφ και Βούτσιτς θα συνεδρίασουν ενώπιον του Ατλαντικού Συμβουλίου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της σημερινής καθώς και της αυριανής ημέρας, Αλβανία, Σκόπια και Σερβία, αναμένεται να επισημοποιήσουν αυτή την πρωτοβουλία με στόχο την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, που ουσιαστικά θα επικυρωθεί με την υπογραφή 5 συμφωνιών.

Επίσης οι Ζάεφ και Βούτσιτς θα συνοδεύονται από αρκετούς υπουργούς τους, τους επικεφαλής των εμπορικών επιμελητηρίων των χωρών τους.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας έχει προγραμματιστεί επίσημο δείπνο σε θέρετρο της πόλης Ελμπασάν, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων Αλβανίας-Κοσόβου, στο οποίο θα παρευρεθούν ο εκπρόσωπος του Ατλαντικού Συμβουλίου Τζιμ Ο' Μπράιαν καθώς και ο γιος του Τζορτζ Σόρος, Άλεξ, πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοιχτής Κοινωνίας.

Την Τρίτη η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 9 στο «Μέγαρο των Ταξιαρχιών» στα Τίρανα.

Τέλος, στις ομάδες των 3 χωρών θα συμμετάσχει ο Επίτροπος Διεύρυνσης Oliver Varhely (μέσω τηλεδιάσκεψης), ο διευθυντής της CEFTA Emir Djikic, καθώς και η Majlinda Bregu ως Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

Η πρώτη συμφωνία που θα υπογράψουν οι Ράμα, Βούτσιτς και Ζάεφ είναι οι προϋποθέσεις για ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ όπως αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι συμφωνίες αφορούν: κοινά συστήματα για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση πολιτών στα σύνορα, συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και την αμοιβαία αναγνώριση των οικονομικών φορέων.

Φυσικά και η παρουσία των Σόρος (πατέρα και γιου) στην εν λόγω πρωτοβουλία δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού ο στενός φίλος τόσο του Ράμα, όσο και των Βούτσιτς και Ζάεφ, είναι ο κύριος εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας μέσω της προώθησης μιας αρνητικά «παγκοσμιοποιημένης» κοινωνίας , χωρίς σύνορα και άλλες διακριτές διάφορες των λαών στα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου