Κυπριακή ΑΟΖ - Υπογραφή συμβολαίου αδειοδότησης

Κυπριακή ΑΟΖ - Υπογραφή συμβολαίου αδειοδότησης

Υπογράφηκαν σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων, που αφορούν στην αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Energy.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία των εκπροσώπων της αδειούχου κοινοπραξίας, των πρέσβεων των ΗΠΑ και του Κατάρ, καθώς και αξιωματούχων του Κράτους, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) Νατάσα Πηλείδου υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και την Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, με την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και την Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%).

Εκ μέρους της κοινοπραξίας, το Συμβόλαιο υπέγραψαν ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο διευθυντής της Qatar Energy για Διεθνείς Δραστηριότητες Παραγωγής και Έρευνας (International Upstream and Exploration) κ. Ali Al-Mana.

«Με τη σημερινή τελετή υπογραφής ολοκληρώνεται, σε μόλις πέντε μήνες, η διαδικασία αδειοδότησης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, απόρροια της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της κοινοπραξίας, αλλά και όλων των συμμετεχόντων στις διαπραγματεύσεις», τόνισε μετά την υπογραφή η κ. Πηλείδου.

Η υπουργός έδωσε τα εύσημα τόσο στην Υπηρεσία Υδρογονανθράκων του ΥΕΕΒ και τις ομάδες της ExxonMobil και της Qatar Energy όσο και στους εμπειρογνώμονες της Νομικής Υπηρεσίας, των Υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών και Γεωργίας, της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και των τεχνικών συμβούλων του Κράτους, οι οποίοι, όπως είπε, ενίσχυσαν, τις προσπάθειες της Υπουργού και της ομάδας του Υπουργείου Ενέργειας. «Όλοι», πρόσθεσε, «έχετε συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του πολύ θετικού αποτελέσματος και, εκ μέρους της Κυβέρνησης, θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ».

Η κ. Πηλείδου εξήγησε πως η υπογραφή αυτής της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας κατέστη δυνατή λόγω των γεωλογικών προοπτικών και των ενδεχόμενων συνεργιών εκμετάλλευσης στο Τεμάχιο 5. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των εταιρειών, σε μία δύσκολη εποχή για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι «με αυτή τη συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, προωθεί περαιτέρω την εξερεύνηση της ΑΟΖ μας και η κοινοπραξία εδραιώνει την παρουσία της στην πολλά υποσχόμενη Ανατολική Μεσόγειο».

Η κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Energy, υπενθύμισε η υπουργός, είναι η πρώτη από τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ που προχωρεί, μετά από την αναβολή εργασιών λόγω της πανδημίας, σε επανέναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της, με επιβεβαιωτική γεώτρηση, πριν από το τέλος του χρόνου, στο κοίτασμα «Γλαύκος», στο Τεμάχιο 10. Στο κοίτασμα, όπως τόνισε η κα Πηλείδου, έχουν ανακαλυφθεί 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των κ.κ. Al-Mana και Θεοδοσίου κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τις υπογραφές, «η νέα αυτή γεώτρηση αποτελεί μέρος του φιλόδοξου προγράμματος εξερεύνησής τους. Ενημέρωσαν, επίσης, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόθεση της κοινοπραξίας να αρχίσει, το 2022, εργασίες για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων στο Τεμάχιο 5».

Η Υπουργός ευχαρίστησε, τέλος, τις εταιρείες για την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να δείχνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις προοπτικές της ΑΟΖ της. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχετε αποδειχθεί πολύτιμοι εταίροι της Κύπρου στις προσπάθειές μας για βέλτιστη και βιώσιμη ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών μας πόρων. Εύχομαι το νέο Συμβόλαιο που υπογράψαμε σήμερα να οδηγήσει στην ευόδωση των κοινών μας στόχων και προσδοκιών», κατέληξε.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως οι ExxonMobil και Qatar Energy, που έχουν μακρά και επιτυχημένη ιστορία υπεύθυνης ανάπτυξης πόρων, εκτιμούν την ισχυρή επαγγελματική σχέση που έχει αναπτυχθεί με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. «Προσβλέπουμε», τόνισε, «σε συνέχιση της συνεργασίας μας με την κυπριακή Κυβέρνηση, με σκοπό την αξιολόγηση και αξιοποίηση του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου