Λάιτσακ:«Πλήρης ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ»

Λάιτσακ:«Πλήρης ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ»

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα και για άλλα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ, αναφέρει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στα Δυτικά Βαλκάνια εκτός από την ενσωμάτωση.

Όπως αναφέρει το VOA, ο Λάιτσακ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει τα Δυτικά Βαλκάνια εάν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία της διεύρυνσης.

«Η μόνη εναλλακτική είναι η πλήρης ένταξη αυτών των χωρών στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Λάιτσακ χθες Σάββατο στο Βαλκανικό Φόρουμ Ένταξης που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, πρέπει να είναι βέβαιη ότι τα νέα μέλη δεν θα φέρουν πρόσθετα προβλήματα στο μπλοκ.

«Αυτό που φοβάμαι είναι ότι μπορεί να χάσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία είναι προσηλωμένα στις αξίες μας», είπε ο κ. Λάιτσακ, προσθέτοντας ότι ελλείψει εναλλακτικών, αντί να δημιουργηθούν κράτη δικαίου, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, κοινωνία των πολιτών και αποπολιτικοποιημένη δικαιοσύνη, υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης ανελεύθερων αυταρχικών τάσεων.

Τέτοια Βαλκάνια, προειδοποιεί ο Λάιτσακ, θα ήταν όργανο αλλαγής για τα στρατηγικά συμφέροντα άλλων παραγόντων.

«Γι' αυτό πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης. Πρέπει να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά και πόσο ισχυρά θετικά σήματα στέλνει η περιοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι τελευταίες έντονες αλυτρωτικές τάσεις από πλευράς Κοσόβου και Αλβανίας, η ενίσχυση των Ρώσων στο πλευρό της Σερβίας και η τουρκική παρέμβαση στα Βαλκάνια, φαίνεται πως ανησυχούν τους Ευρωπαίους εταίρους, με κάποιους από αυτούς, όπως ο Λάιτσακ, να επιμένουν στην άμεση διεύρυνση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου