Από σήμερα Αλβανία και Κόσοβο καταργούν τους συνοριακούς ελέγχους

Από σήμερα Αλβανία και Κόσοβο καταργούν τους συνοριακούς ελέγχους

Στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων, Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, που διεξήχθη σήμερα στο Ελμπασάν, ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Bledi Çuçi εξήγησε τις τρεις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν και στοχεύουν στη διευκόλυνση της μετακίνησης πολιτών και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Θέλω να ξεκινήσω με το δεύτερο, που έχει να κάνει με τις άδειες παραμονής. Εδώ έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό άλμα για να διευκολύνουμε τις άδειες, να ζούμε και στις δύο πλευρές των αλβανικών συνόρων. Δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη και στις δύο χώρες αρκεί να συμπληρώσει μια φόρμα και να δηλώσει την κατάλληλη διεύθυνση και αμέσως χωρίς καμία πρόσθετη διαδικασία παίρνει την 5ετή άδεια και θα δικαιούται αμέσως μόνιμη άδεια, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει άλλη αίτηση.

Η άδεια αυτή είναι ενιαία και είναι ενιαία με την άδεια εργασίας…

Χωρίς κανένα έγγραφο μόνο αυτή η άδεια διαμονής και κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να εργαστεί και στις δύο πλευρές των συνόρων. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ανακούφιση και θα διευκολύνει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά το άνοιγμα ή τη μεταφορά σε άλλο καθεστώς των συνόρων μεταξύ Shishtavec και Krushevo, καθιστώντας δυνατή τη χρήση αυτού του σημείου όχι μόνο από ντόπιους, αλλά και από άλλους. Αυτό δημιουργεί μια άλλη αρτηρία κίνησης. Πιστεύω ότι το όφελος θα είναι άμεσο.

Η τρίτη συμφωνία είναι η συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα στις ειδικές διευκολύνσεις ή άδειες που θα λαμβάνουν οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών των δύο χωρών να κυκλοφορούν ελεύθερα όχι μόνο στις παραμεθόριες περιοχές.

Και οι δύο πολίτες και των δύο πλευρών θα επωφεληθούν από τις ίδιες υπηρεσίες στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Υπάρχουν περίπου 300 χιλιάδες κάτοικοι που θα ωφεληθούν. Μπορούν να φοιτούν ελεύθερα στο σχολείο ανάλογα με την κατάσταση των ιδρυμάτων, μπορούν να πάνε στη δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται καμία άδεια», είπε ο υπουργός.

Ο Çuçi πρόσθεσε επίσης ότι εργάζονται για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στα συνοριακά περάσματα πριν από την καλοκαιρινή περίοδο. Είπε ότι τοποθετούν σύστημα καμερών, για να μην σταματούν τα οχήματα, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία των οχημάτων. Ωστόσο, ακόμη και για την αργία της 28ης Νοεμβρίου, το Σαββατοκύριακο δεν θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Φέραμε ένα πακέτο που έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον γραφειοκρατία. Δεν είναι μέρος της συμφωνίας, αλλά μετά από αίτημα των δύο πρωθυπουργών έχουμε λάβει μέτρα και δεν θα περιμένουμε την καλοκαιρινή περίοδο για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία. Θα στήσουμε σύστημα κάμερας στα σύνορα και η κυκλοφορία θα είναι αδιάκοπη. Όλα θα είναι αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να σταματήσετε καθόλου στα σύνορα. Έχουμε κάνει και το πλάνο εργασίας και θα είναι πολύ νωρίτερα από την έναρξη της (τουριστικής) σεζόν.

Και στις δύο πλευρές των συνόρων δεν θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου που δημιουργήθηκε από την εθνική εορτή της 28ης Νοεμβρίου. Είμαστε στο σωστό δρόμο για να δημιουργήσουμε ευκολία στην κυκλοφορία»,είπε ο Çuçi.

Εκτός αυτών κατά την έναρξη της σημερινής διακυβερνητικής σύσκεψης Αλβανίας – Κοσόβου, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, δήλωσε πως το να δηλώσει χαρούμενος που οι δύο πλευρές (Αλβανία – Κόσοβο) είναι χωρισμένες, θα είναι παράνοια… Επαναλαμβάνοντας έτσι έμμεσα την διάθεσή του για ένωση των δύο πλευρών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου