ΗΠΑ:«Τα Ανοιχτά Βαλκάνια απαιτούν και τις έξι χώρες της περιοχής»

ΗΠΑ:«Τα Ανοιχτά Βαλκάνια απαιτούν και τις έξι χώρες της περιοχής»

Εάν η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» δεν περιλαμβάνει και τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τότε δεν θα λειτουργήσει, δήλωσε χθες (24 Νοεμβρίου) ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας στο συνέδριο «Ανοιχτά Βαλκάνια» που πραγματοποιήθηκε στο Σερβικό Κοινοβούλιο, ο Εσκομπάρ είπε ότι οι περιφερειακές πρωτοβουλίες πρέπει να είναι εξίσου ανοιχτές σε όλες τις χώρες.

Μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία συνεργασίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» περιλαμβάνει τη Σερβία, την Αλβανία και τα Σκόπια και οραματίζεται την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και ανθρώπων μεταξύ αυτών των τριών χωρών.

Το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο δεν είναι μέρος των «Ανοιχτών Βαλκανίων».

Επίσης ο Εσκομπάρ προειδοποίησε ότι μεταξύ των προκλήσεων των «Ανοικτών Βαλκανίων» παραμένει ο έλεγχος των συνόρων μετά το άνοιγμά τους, μειώνοντας τη διαφθορά και μειώνοντας τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία.

«Επιπλέον, είναι σημαντικό αυτές οι τρεις χώρες που ξεκίνησαν τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» να παραμείνουν ανοιχτές και να συνομιλήσουν στενά με τους άλλους τρεις εταίρους που παραμένουν δύσπιστοι», πρόσθεσε ο Εσκομπάρ.

Όπως τόνισε, στην περιφερειακή πρωτοβουλία θα πρέπει να υπάρχει ισότητα για όλους τους πολίτες και τα έργα και να μην υπάρχουν διακρίσεις με βάση την εθνικότητα.

Ακόμη, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις περιφερειακές πρωτοβουλίες, εάν δεν εμποδίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε σε αυτό το μονοπάτι, να επιτύχετε διεθνή πρότυπα, να συνεργαστούμε με την Ευρώπη, να διασφαλίσουμε ότι αυτή η περιοχή θα γίνει μια από τις πιο σημαντικές οικονομίες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Εσκομπάρ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου