Δύο δεκαετίες μετά την τελευταία μεγάλη επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία επανεξετάζει την εξωτερική πολιτική της, ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις της με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτές οι χώρες συνεχίζουν να προσδοκούν την ένταξή τους στην ΕΕ, με τη Γερμανία να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενταξιακή τους πορεία.
Αυτή την εβδομάδα, το γερμανικό κοινοβούλιο αφιέρωσε χρόνο σε συζητήσεις για αυτά τα θέματα, με ειδικά φόρουμ να αναλύουν τις προκλήσεις και τις προοπτικές της περιοχής. Η Εταιρεία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SOG) διοργάνωσε δύο σημαντικές εκδηλώσεις: η μία για τα 80ά γενέθλια του Gernot Erler, πρώην επίτιμου προέδρου της SOG και επιδραστικού πολιτικού, και η άλλη για την απονομή του Βραβείου Αλληλεγγύης Δημοσιογράφων στον Xhabir Memedi Deralla.
Ο Gernot Erler, ως Υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, διαμόρφωσε σημαντικά την γερμανική εξωτερική πολιτική, υποστηρίζοντας ενεργά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Ο χριστιανοδημοκράτης Peter Beyer, επίσης συμμετέχων στο φόρουμ, επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, ειδικά υπό το πρίσμα των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Ο Έρλερ υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης των συγκρούσεων, επισημαίνοντας τις προσπάθειες του Πούτιν να υποκινήσει νέα ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη.
Η Ana Brnabic, Πρόεδρος της Συνέλευσης της Σερβίας, επισκέφθηκε το γερμανικό κοινοβούλιο αλλά δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις της SOG, γεγονός που τόνισε τη σύνθετη φύση των σχέσεων στην περιοχή. Ο Έρλερ εξέφρασε την έκπληξή του για την αντίφαση μεταξύ της υποτιθέμενης φιλοευρωπαϊκής στάσης της Σερβίας και της συνεργασίας της με τη Ρωσία.
Οι φόβοι για νέες συγκρούσεις στην περιοχή αναζωπυρώνονται, ιδιαίτερα λόγω της πιθανότητας επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Ο Peter Beyer προειδοποίησε ότι η επανεκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές στα Βαλκάνια, με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την περιοχή.
Το φόρουμ συζήτησε επίσης την πιθανότητα η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επικεντρωθεί κυρίως στην Ουκρανία, αφήνοντας τα Δυτικά Βαλκάνια σε δεύτερη μοίρα. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κενό, επιτρέποντας την ανάφλεξη παλαιών συγκρούσεων και την εμφάνιση νέων κρίσεων.
Τέλος, αναφέρθηκε η πίεση στα μέσα ενημέρωσης ως ένα από τα εμπόδια για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Ο Xhabir Memedi Deralla, νικητής του Βραβείου Αλληλεγγύης Δημοσιογράφων, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην περιοχή, επισημαίνοντας τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου για τη δημοκρατική ανάπτυξη.
Σχόλια