Kurti: «Ναι στο δημοψήφισμα για την ένωση Αλβανίας - Κοσόβου»

Kurti: «Ναι στο δημοψήφισμα για την ένωση Αλβανίας - Κοσόβου»

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti σε συνέντευξή του για το διαδικτυακό περιοδικό ''Monocle'' μίλησε για τον διάλογο με τη Σερβία, το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για ένωση με την Αλβανία και τη δίκη των πρώην ηγετών του UCK στη Χάγη.

Ο Κούρτι είπε ότι στο μέλλον θα ψήφιζε υπέρ της ενοποίησης με την Αλβανία μόνο εάν διενεργηθεί ειρηνικό και δημοκρατικό δημοψήφισμα, γράφει η Gazeta Express.

«Στο μέλλον, αν παρουσιαζόταν ως δημοκρατικό δημοψήφισμα, θα ψήφιζα υπέρ, αλλά επαναλαμβάνω, μόνο εάν γινόταν ειρηνικά και δημοκρατικά», είπε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι αισιόδοξοι γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πιστεύω ότι έχουμε κάποιες διαφωνίες, αλλά το κεντρικό μέρος της μελλοντικής συνολικής συμφωνίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας θα πρέπει να είναι η αμοιβαία αναγνώριση. Τώρα έχουμε αμοιβαία άγνοια, επομένως πρέπει να γνωριστούμε, προς αυτόν τον στόχο μπορούμε να έχουμε πρώτα μια ειρηνική συμφωνία όπου θα συμφωνούμε ότι δεν θα επιτεθούμε ο ένας στον άλλο.

Νομίζω επίσης ότι η ΕΕ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να δώσει ένα πλαίσιο για τη μελλοντική συμφωνία, διότι πρέπει να βασίζεται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών, του νόμου και της τάξης, του εκδημοκρατισμού και της αντιμετώπισης του παρελθόντος», ανέφερε.

Ακόμη πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι το σύστημα άλλαξε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, μπορώ να πω ότι άλλαξα κι εγώ ίσως όχι από άποψη σκοπού αλλά από άποψη στρατηγικής και εμπειρίας, συμμετείχα περισσότερο στη σοσιαλδημοκρατική μορφή σκέψης που πιστεύω ότι βοήθησε η συμμετοχή στις εκλογές, που μετέτρεψε την πολιτική δραστηριότητα σε πολιτική οργάνωση και μετά σε πολιτικό κόμμα».

Ρωτήθηκε επίσης για τις σχέσεις του με τους πρώην ηγέτες του UCK που δικάζονται στη Χάγη.

Σχετικά με αυτό το θέμα είπε ότι δεν είναι χαρούμενος που ο Χ. Θάτσι δικάζεται στη Χάγη και ότι θα ήθελε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στο Κοσσυφοπέδιο για διαφθορά εν ειρήνη.

«Ο πρώην πρόεδρος Θάτσι ήθελε να μονοπωλήσει την ιστορία για πολιτικό όφελος. Ποτέ δεν αμφισβήτησα τη συνεισφορά του κατά τη διάρκεια του πολέμου, και ήμουν επίσης με το μέρος του, μετά τον πόλεμο συνέβησαν κάποια πράγματα όπου ορισμένοι ηγέτες του UCK με πολιτική εξουσία άρχισαν να αποκομίζουν υλικά οφέλη και ο ιδεαλισμός τους να παρεκκλίνει. Απολύτως όχι (δεν απολαμβάνω τη δίκη του Θάτσι στη Χάγη), θα ήθελα να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στο Κοσσυφοπέδιο για τη διαφθορά που έχουν διαπράξει εδώ στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή είναι κυρίως υπεύθυνοι για τις καταχρηστικές ιδιωτικοποιήσεις και τη διαγωνιστική μανία.

Αναφέρθηκε επίσης για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ένωση Κοσόβου - Αλβανίας και την ένταξη στην ΕΕ.

«Αν γίνονταν δύο δημοψηφίσματα, ο κόσμος θα ψήφιζε για την ένωση. Είμαι ο πρωθυπουργός εδώ που κέρδισε την υπόσχεση για θέσεις εργασίας και δικαιοσύνη και απασχόληση για τη νεολαία. Σε αυτή τη θητεία αυτή είναι η προτεραιότητά μου, αλλά στο μέλλον σίγουρα δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο, ωστόσο πιστεύω ότι για μια διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, ο ταχύτερος και καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε στο μέλλον είναι οι έξι χώρες Δ. Τα Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ αμέσως, κάποιοι δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά το Κοσσυφοπέδιο θέλει.

Το Κόσοβο και η Αλβανία είναι δύο χώρες, αλλά έχουμε την ίδια γλώσσα και είμαστε ένα έθνος. Όταν κηρύξαμε την ανεξαρτησία, το κάναμε κατά της Σερβίας και όχι κατά της Αλβανίας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί πολίτες της ΕΕ που έχουν διπλή υπηκοότητα. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν τρία διαβατήρια και τους ενθαρρύνω να ψηφίσουν σε όλες τις χώρες όπου είναι πολίτες και έχουν υπηκοότητα», κατέληξε.

Η επεκτατική διάθεση των Αλβανών το τελευταίο διάστημα είναι πιο έντονη από ποτέ. Από την μία οι ψευδείς αναφορές των Τσάμηδων που έχουν ως στόχο την Ελλάδα και από την άλλη η μελλοντική ένωση Αλβανίας – Κοσόβου, είναι πραγματικά περίεργο πως συμβαδίζουν με την διάθεσή τους για ένταξη στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου