Το βέτο της Βουλγαρίας στα Σκόπια εμποδίζει και την Αλβανία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Το βέτο της Βουλγαρίας στα Σκόπια εμποδίζει και την Αλβανία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Αύριο θα συζητηθεί η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ωστόσο δεν αναμένεται η λήψη κάποιας σημαντικής απόφασης για τις χώρες που περιμένουν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων. Και αυτή τη φορά η Αλβανία φαίνεται να τιμωρείται από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές έχουν εξαλειφθεί όλες οι δυνατότητες σύσκεψης για την έγκριση των πλαισίων διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν εγκατέλειψε την αντίθεσή της στα Σκόπια και ως εκ τούτου ορισμένες χώρες δεν θέλουν να συζητήσουν και να αποφασίσουν μόνο για την Αλβανία.

Επίσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι δύο υποψήφιες χώρες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης, αλλά η απόφαση για ένα τέτοιο βήμα λαμβάνεται στο Συμβούλιο μόνο εάν και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν από κοινού.

Ακόμη, οι διακυβερνητικές διασκέψεις μεταξύ της ΕΕ και του Μαυροβουνίου, με τη Σερβία θα πραγματοποιηθούν αύριο Τρίτη. Φαίνεται πως έχουν μόνο πολιτικό χαρακτήρα και δεν θα περιλαμβάνουν το άνοιγμα ή το κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου διαπραγμάτευσης.

Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για μια σειρά θεμάτων, από την κατάσταση στη Λευκορωσία έως τον διάλογο μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Εκείνο που αποτελεί ειρωνεία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, είναι πως η Βουλγαρία και όχι η Ελλάδα, θα «σώσει» την κατάσταση.

Φυσικά και η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι σωτηρία για την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο οι παγιωμένες αντιδημοκρατικές θέσεις στην Αλβανία, αποτελούν κίνδυνο εάν η χώρα προσαρτηθεί ανέτοιμη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου