Ο Ράμα και οι «ελβετικές» προτροπές του στην Σερβία

Ο Ράμα και οι «ελβετικές» προτροπές του στην Σερβία

Σε συνέντευξη στο Euronews Σερβία προχώρησε ο Ε. Ράμα, δηλώνοντας μεταξύ των άλλων, ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν μπορούν να περιμένουν να ανοίξει η πόρτα προς την Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να βρουν μόνες τους άλλες εναλλακτικές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ τους.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι δικά μας και εναπόκειται σε εμάς να τα αντιμετωπίσουμε και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μας πει τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε», δήλωσε ο Ράμα.

Ακόμη πρόσθεσε ότι ήλπιζε πως η Αλβανία και η Σερβία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για συνεργασία.

Ερωτηθείς για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας, δεν πρότεινε κάποια προσέγγιση ή λύση, ωστόσο ανέφερε πως η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία καθυστερεί, ενώ μια άμεση αναγνώριση θα ήταν προς το συμφέρον της τελευταίας.

«Η επίλυση του ζητήματος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου είναι απαραίτητη και είναι πραγματικά απαραίτητη για την απελευθέρωση του δυναμικού που πιστεύω ότι υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας», δήλωσε ο Ράμα.

Όσον αφορά το ερώτημα εάν η Αλβανία θα υποστηρίξει μια αγωγή γενοκτονίας κατά της Σερβίας, είπε ότι δεν μπορούν να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις χωρίς εταίρους και πως δεν είχε ακούσει κανέναν να υποστηρίξει την ιδέα.

Ακόμη εξήγησε ότι ο όρος Ευρύτερη Αλβανία δεν υπήρχε στην Αλβανία ως πολιτικό σχέδιο και πρότεινε στη Σερβία να υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO για την προστασία των ορθόδοξων μοναστηριών.

Τέλος, κάλεσε τους Σέρβους να επισκεφθούν την Αλβανία ως έναν τρόπο για να έρθουν πιο κοντά οι πολίτες των δύο χωρών.

Εκ πρώτης όψεως οι προτροπές Ράμα φαντάζουν «ελβετικές», ενώ στην πράξη τίποτε από αυτά δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε μια χώρα όπου ανθεί η εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα. Όταν οι εξουσίες έχουν πια περάσει στα χέρια του ενός.

Από πλευράς των εναλλακτικών συνεργασίας, μάλλον υπονοεί την νέο – οθωμανική υποδούλωση στην οποία οδηγεί τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα περιμένει θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Όσο για την προστασία των ορθόδοξων μονών, πρέπει να θυμηθούμε το Ναό του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες της Χιμάρας, αλλά και την μη απόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας στους πραγματικούς της κατόχους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου