Αγωνία Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αλβανία για την αποχώρηση της Alpha Bank

Αγωνία Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αλβανία για την αποχώρηση της Alpha Bank

Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία μετά την αποχώρηση και της τελευταίας ελληνικής τράπεζας από την γειτονική χώρα παρουσιάζει με επιστολή της προς την διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας.

Στην επιστολή ζητείται από το Μέγαρο Μαξίμου να ανασταλεί για δύο χρόνια η απόφαση της τράπεζας για πώληση της θυγατρικής της και να εξετάσουν άλλες ελληνικές τράπεζες την εξαγορά της.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Όπως έχετε πληροφορηθεί έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης της θυγατρικής της Alpha Bank από την Αλβανία. Αυτό που πιθανά να μην γνωρίζετε είναι ότι η Alpha Bank είναι η τελευταία Ελληνική Τράπεζα στην Αλβανία και η αναχώρησή της θα έχει σημαντικότατες έως βαρύτατες συνέπειες για όλες τις Ελληνικές Επιχειρήσεις που, από το 1993 μέχρι σήμερα κατάφεραν να επιβιώσουν και άξια να παίξουν τον ρόλο τους στην Ελληνική κυβερνητική πολιτική για εξωστρέφεια.

Η Ελληνική επιχειρηματική παρουσία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αριθμεί περί τις 460 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αναμένεται να πληγούν άμεσα, δεδομένου ότι για οποιαδήποτε ανάληψη έργου θα πρέπει να απευθύνονται πλέον σε Τουρκικές τράπεζες ή μικρές Αλβανικές με τα γνωστά προβλήματα.

Λάβετε δε σοβαρά υπ' όψιν και τις μεγάλες εταιρίες μέλη της Ενώσεώς μας ( Γεκ- Τερνα, Μυτιληναίος, Τιτάν Τσιμεντοβιομηχανία, Σιδενόρ – Στασινόπουλος Group, Ελλάκτωρ κατασκευαστική, Intrakom, ΔΕΗ, Alumil, Vodafone) οι οποίες χρειάζονται μια Ελληνική τράπεζα τόσο για την έκδοση των εγγυητικών τους επιστολών, για ανάληψη μεγάλων τοπικών έργων όσο και για πιθανή μελλοντική συμμετοχή τους στην άντληση κεφαλαίων από τα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Κατανοούμε ότι η Alpha Bank είναι ιδιωτική εταιρεία και προφανώς είναι επιλογή της η τοποθέτηση των κεφαλαίων της όπου η διοίκηση θεωρεί ότι θα είναι πιο ανταποδοτικά.

Στην περίπτωση της Αλβανίας όμως, πρώτον, η τράπεζα είναι κερδοφόρα και δεύτερον, το αναμενόμενο τίμημα από την πώληση της θα είναι τόσο μικρό για την τράπεζα (κάτω από 50 εκατομμύρια ευρώ) που δεν μπορούμε σοβαρά να ισχυριστούμε ότι θα κάνει την διαφορά. Αντιθέτως μπορεί η τράπεζα να είναι ελκυστική για άλλες πιθανώς ελληνικές τράπεζες , οι οποίες έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στην Αλβανική αγορά επενδύοντας πολύ λιγότερα κεφάλαια, από το να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Καταλήγοντας, εμείς στην Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας και με Μέλη μας τις ισχυρότερες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις ζητάμε από την κυβέρνηση τα παρακάτω:

Ι. Να ασκήσει την οποιαδήποτε επιρροή της προς την διοίκηση της Alpha Bank ούτως ώστε ακόμα και αν δεν ανακαλέσει την απόφασή της για πώληση, τουλάχιστον να την αναστείλει για δύο χρόνια ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για πιθανή αντικατάστασή της από άλλο Ελληνικών τραπεζικών συμφερόντων ίδρυμα, και

ΙΙ. Να ζητήσετε ως κυβέρνηση (και εμείς θα το προτείνουμε ως Ένωση) από όλες τις διοικήσεις των άλλων Ελληνικών τραπεζών να εξετάσουν την εξαγορά της Alpha Bank Αλβανίας και την είσοδό τους στην αλβανική αγορά.

Σημειώνουμε ότι σήμερα η Alpha Bank Αλβανίας είναι κερδοφόρα με 34 υποκαταστήματα. Η Αλβανία συμμετέχει στο πρόγραμμα WBIE (West Balkans Investment Framework) ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χρήματα αυτά, φυσικά, θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα!».

Ο Αλβανός ΥΠΕΣ στην Τουρκία για τα αεροσκάφη Bayra...
CDC ΗΠΑ: Η Αλβανία χώρα χαμηλού κινδύνου κατά του ...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, 13:22

Εικόνα Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη