Όμιλος Visegrad: Τα Δ. Βαλκάνια να είναι μέρος της Διάσκεψης για το Μέλλον της ΕΕ

Όμιλος Visegrad: Τα Δ. Βαλκάνια να είναι μέρος της Διάσκεψης για το Μέλλον της ΕΕ

Οι τέσσερις χώρες του Ομίλου Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία) καθώς και η Αυστρία απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στις επίσημες συνομιλίες για το μέλλον της.

Η βοσνιακή ενημερωτική πύλη, klix.ba αναφέρει ότι αυτές οι χώρες έχουν στείλει τη συγκεκριμένη πρόταση σε έντυπη μορφή στα διοικητικά όργανα της ΕΕ.

Η πρόταση αναφέρει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να είναι μέρος της Διάσκεψης για το Μέλλον της ΕΕ, η οποία ανακοινώθηκε εντός της ένωσης το 2019.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αφορά πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σκοπό να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον της ΕΕ και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην πολιτική αλλά και στους θεσμούς της.

Η ύπαρξη αυτού του εγγράφου επιβεβαιώθηκε για τη διαδικτυακή πύλη από τον Βόσνιο υπουργό Εξωτερικών, Bisera Turkovic.

«Ναι, είμαστε επίσημα αναγνωρισμένοι και είμαι ικανοποιημένος με αυτήν την προσέγγιση [...] είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι δεν θα μείνουμε να περιμένουμε πολύ καιρό για την πρόοδο προς την πλήρη ένταξη», ανέφερε.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας πραγματοποίησαν περιοδεία σε συναντήσεις στην Αλβανία και τα Σκόπια, όπου εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με αυτές τις χώρες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου