Βούτσιτς: Το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας

Βούτσιτς: Το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας

Η Σύνοδος Κορυφής του Μπρντο - Μπριόνι πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, με διοργανώτριες χώρες τη Σλοβενία και την Κροατία και είχε ως απώτερο σκοπό την ενίσχυση των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία της ευρωπαϊκής τους ολοκλήρωσης.

Η διάσκεψη κορυφής συγκέντρωσε τους αρχηγούς των κρατών της περιοχής και σύμφωνα με τις προκαταρκτικές δηλώσεις του σλοβένου προέδρου, όλες οι πλευρές θα έπρεπε να καταλήξουν σε κοινή θέση κατά το τέλος της συνόδου κορυφής.

Σύμφωνα με έκθεση του Rafio Free Europe, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς αποχώρησε από τη συνάντηση με τη δικαιολογία ότι πρέπει να φύγει για τις Βρυξέλλες, ώστε να παραστεί στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί εκεί.

Επίσης γίνεται γνωστό πως αρνήθηκε να υπογράψει την κοινή δήλωση η οποία περιείχε τη δέσμευση για την μη αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

Βασικό του αίτημα υπήρξε η μη ύπαρξη της δήλωσης που αφορά τα «αμετάβλητα σύνορα αναγνωρισμένα από τα Ηνωμένα Έθνη».

Ένας τέτοιος ορισμός αντιτάχθηκε από τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Βιόζα Οσμάνι, καθώς αυτός ο ορισμός βλέπει το Κοσσυφοπέδιο ως μέρος της Σερβίας.

Ο Σέρβος πρόεδρος επέμεινε ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί τμήμα της Σερβίας και επίσης η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, παραβίασε ήδη την αρχή περί της "μη αλλαγής των συνόρων".

Η Σλοβενία φαίνεται πως ανησυχεί επίσης να κλείσει αυτήν τη συζήτηση, διότι αναφέρεται ως ένας από τους εμπνευστές της ιδέας για τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων στα Βαλκάνια, ενώ η άμεση συμμετοχή του Προέδρου Μπόρουν Πάχορ στη διάσκεψη, θεωρείται καταλυτική λόγω του "non paper" που "προωθήθηκε" από τον ίδιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου