Τίρανα, το μεγάλο «πλυντήριο» της Ιταλικής μαφίας

Τίρανα, το μεγάλο «πλυντήριο» της Ιταλικής μαφίας

Ήταν μια υπόθεση οικονομολόγων ώστε να βρεθεί ερμηνεία για το πώς σε μια χώρα με μέσο μισθό κάτω των 250€ μηνιαίως η τιμή ακινήτου στα Τίρανα αγγίζει τις 3000€ το τμ. Μετά τις αποκαλύψεις στα πλαίσια μεγάλης υπόθεσης δίωξης της Μαφιόζικης οργάνωσης Ndraghetta στην Ιταλία τα πράγματα είναι επιβεβαιωμένα και όχι απλή υπόθεση.

Τα Τίρανα και όχι μόνο αποτελούν πλυντήριο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας. Έτσι εξηγείται πλέον και το πώς μέσα στη γενική οικονομική δυσπραγία που προσβάλει όλο τον κόσμο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας εκδόθηκαν την τελευταία διετία άδειες οικοδομής πολυόροφων συγκροτημάτων που υπερβαίνουν κατά πολύ τη ζήτηση και άλλο τόσο τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ανεμικής εγχώριας οικονομίας.

Αποκαλύψεις ορισμένων μόνο σελίδων απ' την ογκώδη δικογραφία της Ιταλικής Εισαγγελίας και των σχετικών εξουσιοδοτημένων παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες τρεις μέρες, σε άλλη χώρα και κοινωνία θα ήταν αρκετές να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό. Μέλη της Οργάνωσης μιλούν για την αξιοποίηση Ιταλού Ευρωβουλευτή αλλά και επιχειρηματιών στην Αλβανία ώστε να ανοίξουν μέτωπα εργασίας.

Στις παρακολουθήσεις προκύπτει σαφώς επαφή με το Δήμαρχο Τιράνων που είναι το άλλο πρόσωπο στην ουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, Έντι Ράμα. Άδειες οικοδομής στα Τίρανα, δράσεις στην επεξεργασία αστικών απορριμμάτων, προμήθειες στον δημόσιο τομέα υγείας, επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα κ.α. αποτελούν προτεραιότητες για την Ντραγκέτα. Στις συνδιαλέξεις γίνεται λόγος για πλέον του δισεκατομμυρίου Ευρώ επενδύσεις.

Όχι σχεδιασμοί αλλά αρκετές υλοποιημένες ήδη επενδυτικές δράσεις. Ο αλβανός επιχειρηματίας σύνδεσμος με την πολιτική ηγεσία έχει ήδη πετύχει σε δύο χρόνια πλέον των 80 δημοσίων δημοπρασιών στον τομέα υγείας χωρίς καν δεύτερη προσφορά. Ενώ επενδύσεις στον τομέα οικοδομών ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια Δολάρια..

Ας αναφερθεί ότι ο Πρωθυπουργός κατά το επίμαχο διάστημα που συμπεριλαμβάνει η παρακολούθηση τηλεφώνων των ήδη προφυλακισμένων στην Ιταλία μελών της οργάνωσης (2017-2018) είχε επισκεφθεί ιδιωτικά την Ιταλία ή με αφορμή δράσεις φορέων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ενώ δεν έχει επισκεφθεί επισήμως τη Ρώμη. Οι αλβανικές εισαγγελικές αρχές δεν έχουν ξεκινήσει καμιά ακόμη διαδικασία παρά τις αποκαλύψεις του τύπου. Η αντιπολίτευσης ωστόσο καταγγέλλει ότι υπάρχει σαφή εμπλοκή της κυβέρνησης στην διευκόλυνση Ιταλών μαφιόζων ώστε να ξεπλένουν χρήματα στην Αλβανία.

Αποτελεί μάλλον επιλογή της πολιτικής τάξης της Αλβανίας όχι μόνο η ανοχή στην εγχώρια παράνομη οικονομική δραστηριότητα αλλά και η παραχώρηση «ελεύθερου πεδίου» για το διεθνές έγκλημα. Είναι εξ άλλου κάτι που επισημαίνεται κατ επανάληψη στις ειδικές εκθέσεις των διεθνών θεσμών. Δημιουργείται εξ άλλου μια αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Μια προσέγγιση που γίνεται στην αδιαφορία της Αλβανικής τάξης για την επίσπευση των προετοιμασιών έναρξης του διακυβερνητικού διαλόγου με την ΕΕ αφορά και στην παράταση χρόνου για παρανομίες στον οικονομικό τομέα. Υπάρχουν εξ άλλου και πολιτικές αναλύσεις που εστιάζουν στο ρόλο της Ιταλικής μαφίας στην καθυστέρηση της ένταξης των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν πλυντήρια ή Mafialand.

Μπορεί ο Αλβανός Πρωθυπουργός στην πληθωρική του αντιευρωπαϊκή ρητορεία να υιοθετεί γελοία επιχειρήματα που δανείζεται απ' τον μέντορα Ερντογκάν για δήθεν «ισλαμοφοβία» στην ΕΕ και «κλειστή λέσχη χριστιανικών εθνών» που «δεν ανοίγει τις πόρτες στους μουσουλμάνους Αλβανούς». Ωστόσο όμως αλλού είναι το πρόβλημα. Και υπάρχουν πλέον όχι μόνο ενδείξεις αλλά και οι αποδείξεις…

Πηγή:tachydromos.org

Απάντηση Ρωσίας στα σενάρια ένωσης Κοσόβου - Αλβαν...
Τα δωράκια του Ερντογάν στον Ράμα ενόψει των εκλογ...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (2)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

To na vrizis xe ekthetis Mia Hora dhen ine timio. Dhiavaste prota tin ekthesi tis Antimafias xe meta grafete

This comment was minimized by the moderator on the site

Λες και στην Ελλάδα δεν έχει μαφία γεμάτοι απο μαφία είμαστε και φτιάχνουν πολλά πράγματα σπίτια παράνομα χωρίς άδεια βρόμικα λεφτά απο ναρκωτικά δεν γίνεται μονο στην Αλβανία παντού γίνεται αυτό

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη