Η εκλογή της πρώην υπουργού εξωτερικών της Αλβανίας και βουλευτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Όλτα Τζάτσκα, ως αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), προκαλεί αντιδράσεις και ερωτήματα. Η ανάδειξη μιας πολιτικού που βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για καταπατήσεις και κατάχρηση εξουσίας στη Χιμάρα, μπορεί να ερμηνευτεί και ως πράξη “πολιτικού ξεπλύματος”.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) είναι ένα από τα κύρια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με μέλη που εκπροσωπούν τα εθνικά κοινοβούλια των 46 κρατών-μελών. Σκοπός της είναι η προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, καθώς και η ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ δημοκρατικών χωρών. Πρόεδρος της PACE είναι ο Έλληνας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ στη λίστα με τα μέλη και αναπληρωτές βρίσκονται 15 Έλληνες εκπρόσωποι από διάφορα κόμματα.
Η εκλογή της Τζάτσκα έγινε στα πλαίσια της κανονικής ετήσιας διαδικασίας της PACE, κατά την έναρξη της φθινοπωρινής συνεδρίας 2025 όπου εκλέγονται συνολικά 19 αντιπρόεδροι κάθε χρόνο.
Η Τζάτσκα, η οποία υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Αλβανίας, εξελέγη ομόφωνα αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι ο νέος της ρόλος “στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Αλβανία έχει φωνή, βάρος και όραμα”.
Ωστόσο, η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκκρεμείς υποθέσεις που τη συνοδεύουν. Η Τζάτσκα και ο σύζυγός της, επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής Άρταν Γκάτσι, βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας για παράνομη ιδιοποίηση παραθαλάσσιας γης στη Χιμάρα, μέσω πλαστογραφημένων εγγράφων και κατάχρησης εξουσίας. Οι καταγγελίες προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας και ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος έχει προσφύγει στο Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς (GJKKO) και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας.
Παρά τις εντολές του GJKKO για περαιτέρω διερεύνηση από το ειδικό γραφείο κατά της διαφθοράς (SPAK), η διαδικασία παραμένει σε εκκρεμότητα. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη μπλοκάρει τη συζήτηση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της πρώην υπουργού, αποτρέποντας τη δικαστική πρόοδο της υπόθεσης.
Η υπόθεση αποτελεί τρανή απόδειξη πως οι καταγγελίες των Ελλήνων της Χιμάρας κάθε άλλο παρά αβάσιμες είναι, οι παραθαλάσσιες εκτάσεις τους δημεύονται ή μεταβιβάζονται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και “στρατηγικούς επενδυτές”, με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη. Η εμπλοκή της οικογένειας Τζάτσκα – Γκάτσι θεωρείται ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η εξουσία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα συνδέονται σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.
Η εκλογή της Όλτα Τζάτσκα σε ένα ευρωπαϊκό αξίωμα που συμβολίζει τη δέσμευση για δημοκρατία, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα, έρχεται τη στιγμή που αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται στη χώρα της και τα καταπατά και η ίδια. Κοινώς έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Business as usual…


Ότι κι να κάνεις με την ” Ομάδα Ψεύδους ” , θα αποκαλυφθείς ρουφιάνε των Αλβανών….
Ποιόν πάτε να ξεπλύνετε, τον εαυτό σας η την Τζάτσκα…. ?