Η Αθήνα να αγκαλιάσει και να στηρίξει όλη την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία

Η Αθήνα να αγκαλιάσει και να στηρίξει όλη την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία

Η Αλβανία και οι σχέσεις με τη χώρα μας θα αναδειχθούν σε αγκάθι για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Εδώ και μήνες δεν υπάρχουν ουσιαστικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που έχει οδηγήσει σε όλο και μεγαλύτερη καχυποψία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων. 

Πολύ ορθά, και αυτό έγινε θετικά αποδεκτό από τη μειονότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έβαλε ως «κόκκινη γραμμή» για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. 

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, εάν δεν δω έμπρακτα μέτρα που θα αίρουν διακρίσεις που γίνονται εις βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στη χώρα». 

Βεβαίως, αυτή η ορθή, σε επίπεδο αρχής, δήλωση πρέπει να ακολουθηθεί από συγκεκριμένα χειροπιαστά βήματα. 

Πρώτα απ' όλα, πρέπει η Αθήνα να διαμορφώσει σε συνεργασία με τη μειονότητα τη λίστα των ζητημάτων που κατά προτεραιότητα θα πρέπει να τεθούν στην αλβανική κυβέρνηση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και για έναν ακόμη λόγο: Να εκμεταλλευθεί η Αθήνα την ευκαιρία ώστε να αποκαταστήσει την επαφή με όλους τους παράγοντες της μειονότητας, ακόμα και εκείνους που βρίσκονται εκτός ΟΜΟΝΟΙΑΣ σήμερα. 

Ευχής έργο θα ήταν, μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ διχασμένο και πολωμένο, η Αθήνα μέσω αυτής της διαδικασίας να επιτύχει τη συμφιλίωση τουλάχιστον μεταξύ των ομάδων και φατριών που αλληλοσπαράζονται στο εσωτερικό της μειονότητας, την ώρα που αντίπαλός τους δεν είναι ο συμπατριώτης και ομοεθνής τους, αλλά το αλβανικό κατεστημένο, που, ανεξαρτήτως κόμματος, επιδιώκει τον αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και την ολοκληρωτική «έξοδο» των μελών της ελληνικής μειονότητας από τις πατρογονικές εστίες τους. 

Και φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν εγκαίρως, ώστε να προηγηθεί της απόφασης της ΕΕ για την Αλβανία συνάντηση είτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είτε σε επίπεδο πρωθυπουργών, προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο των μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος της μειονότητας. 

Τα ζητήματα δεν είναι απλά. Ούτε το εκπαιδευτικό, σε μια περιοχή που το ελληνικό στοιχείο συρρικνώνεται και τα μειονοτικά σχολεία είναι περιθωριοποιημένα και τελικά διώχνουν τους Έλληνες από τη Βόρεια Ήπειρο ώστε τα παιδιά τους να μορφωθούν στην Ελλάδα, ούτε το περιουσιακό, ειδικά στην περιοχή της Χειμάρρας, καθώς, δυστυχώς, στην επιχείρηση υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών έχουν συμπράξει κατά περιόδους και έλληνες μειονοτικοί. 

Πάντως, το πλέον βασικό ζήτημα που πρέπει να τεθεί στην αλβανική κυβέρνηση είναι η απόσυρση όλων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που πρακτικά ακυρώνουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ελλήνων στην παραλιακή ζώνη. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από την στήλη Υπουργείο Εξωφρενικών της εφημερίδας Το Παρόν

Ουδέν νεότερο από το αλβανικό μέτωπο
Στις 26 Οκτωβρίου το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κα...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη