Προς την Αλβανία οδεύουν 10.000 πρόσφυγες, πως επηρεάζεται η Χιμάρα.

Προς την Αλβανία οδεύουν 10.000 πρόσφυγες, πως επηρεάζεται η Χιμάρα.

Στις 26 Φεβρουαρίου, η Υπουργός Ένταξης της Αλβανίας Klaida Gjosha δήλωσε ότι αναμένετε η άφιξη πολλών Σύριων μεταναστών από τα σύνορα με την Ελλάδα που μπορεί να φτάσουν τους 10.000 πρόσφυγες και στην συνέχεια βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανική Βουλή μίλησαν για κρυφή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για αυτό το θέμα χωρίς να δώσουν στοιχεία για αυτή την υποτιθέμενη συμφωνία μεταξύ των δύο χώρων.

Ακολούθησε η επίσκεψη της Federica Mogherini (Υψηλός Αντιπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), στις 3 και 4 Μαρτίου στα Τίρανα, η οποία έκανε δηλώσεις για το θέμα των προσφύγων χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα της για τους πρόσφυγες.

Στην κοινή συνέντευξη με την Mogherini ο πρωθυπουργός Ράμα έκανε μια αινιγματική δήλωση σχετικά με το θέμα των προσφύγων: "Η Aλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορα αλλά δεν θα χτίσει τοίχους στα σύνορα"!!!

Στις 7 Μαρτίου επισκέφθηκε την Αλβανία ο γραμματέας για Ευρωπαϊκά θέματα της Ιταλικής πρωθυπουργίας Sanrdo Gozi, με κρυφή ατζέντα που σκεπάστηκε με δηλώσεις περί ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον Αλβανικό τύπο σύμφωνα με τα οποία στα Αλβανικά σύνορα με την Ελλάδα θα τοποθετηθούν Ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις φύλαξης συνόρων.

Στις 9 Μαρτίου επισκέφτηκαν την Αλβανία ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας και εκπρόσωποι της ηγεσίας της Ιταλικής Guardia di Financa οι οποίοι συναντήθηκαν αντίστοιχα με την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας και τον Αρχηγό της Αλβανικής Aστυνομίας.

Επιβεβαιώνοντας έμμεσα τις υποψίες για ενδεχόμενη άφιξη προσφύγων στην Αλβανία από την Ελλάδα.

Το περιοδικό "The Economist" με άρθρο στις 8 Μαρτίου, προειδοποιεί ότι οι πρόσφυγες μπορεί να περάσουν προς την Αλβανία και γι' αυτό το λόγω η Αλβανική μαφία έχει αρχίσει να αγοράζει φουσκωτά σκάφη για την λαθραία μεταφορά τους προς την Ιταλία.

Δικό μας σχόλιο:

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αλβανία θα είναι η επόμενη χώρα που θα περάσουν οι μετανάστες με κατεύθυνση την Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας κάτι που προσπαθούν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο οι Ιταλοί.

Η Αλβανίδα Υπουργός Ένταξης, στις 26 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες θα τοποθετηθούν στην περιοχή της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου σε στρατόπεδα κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Όμως κρίνοντας από το γεγονός ότι οι πρόσφυγες έχουν σκοπό την προώθηση τους προς την Ιταλία δεν αποκλείεται η άφιξη τους στην περιοχή της Χιμάρας η οποία λειτούργησε ως το 2004 ως εφαλτήριο για την παράνομη προώθηση λαθρομεταναστών προς την Ιταλία υπό την καθοδήγηση της Αλβανικής μαφίας.

Αν η Αλβανική αστυνομία σε συνεργασία με την Guardia di Financa και τον Ιταλικό Ναυτικό καταφέρουν και κλείσουν το θαλάσσιο δρόμο από την Αλβανία προς την Ιταλία, (που είναι πολύ πιθανόν) τότε οι πρόσφυγες θα μπλοκαριστούν στην περιοχή της Χιμάρας και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας δημιουργώντας καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βλέπουμε σήμερα στην Ιδωμένη η στην Γαλλική πόλη του Καλέ.

Πόλλοι από εμάς θυμούνται τις σκηνές των λαθρομεταναστών στην παραλία της Παλάσας (στο Δραλαίο) που ξηλώθηκαν στα τέλη του 1998 και την παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών που ακολούθησε μέχρι την τραγωδία του Ιανουαρίου του 2004 με το φουσκωτό που αναχώρησε από την ίδια παραλία και μισό βυθίστηκε ανοικτά του Καραμπουρούν προκαλώντας το θάνατο 29 λαθρομεταναστών.

Ας ελπίζουμε ότι η Χιμάρα δεν θα γίνει για άλλη μια φορά εφαλτήριο των λαθρομεταναστών η αποθήκη ψυχών.

Ο Κοκδήμα υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στον Μπερίσα μέ...
Συμφωνία Ιταλίας και Αλβανίας για κοινή φύλαξη των...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη