Στα Τίρανα την Δευτέρα ο Μητσοτάκης - Η υπόθεση Μπελέρη παραμένει ανοιχτή

Στα Τίρανα την Δευτέρα ο Μητσοτάκης - Η υπόθεση Μπελέρη παραμένει ανοιχτή

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στα Τίρανα για την σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου. Η σύνοδος έχει ξεκινήσει τις εργασίες της από 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια της συνόδου είχαν επισκεφθεί τα Τίρανα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Χρέη οικοδεσπότη της συνόδου έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, με την χώρα του να περιμένει την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το πράσινο φως για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Αλβανίας παρουσίασαν την πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη - Ράμα στις 6 Οκτωβρίου, ως απόδειξη πως έλιωσαν οι πάγοι μεταξύ των δυο χωρών, τονίζοντας πως η υπόθεση Μπελέρη πλέον δεν θα αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας. Όμως, οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ διέψευσαν τα σενάρια των Αλβανών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της κράτησης και της παρεμπόδισης του Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος. Μάλιστα χαρακτήρισε την στάση της Αλβανίας ως προφανή απόκλιση από την ευρωπαϊκή δικαιοκρατία και από το τεκμήριο αθωότητας.

Ο Μητσοτάκης έχει ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση της σύλληψης Μπελέρη, πέραν των συνεχών δηλώσεων του, τον Ιούλιο στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έθεσε στον Ράμα το ζήτημα στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους. Δικαίως η υπόθεση Μπελέρη είναι και προσωπική υπόθεση του Μητσοτάκη καθώς πριν από περίπου δέκα μήνες, όταν ο επισκέφθηκε τη Χιμάρα, στάθηκε στο πλευρό του Φρέντη Μπελέρη στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως αυτός είναι ο συνομιλητής του για θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της Χιμάρας. Επομένως η επίθεση Ράμα στον Μπελέρη για να του στερήσει το δικαίωμα να εκλεγεί δήμαρχος αποτελεί εμμέσως χτύπημα και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στα Τίρανα. Ο Ράμα, ο οποίος επιθυμεί διακαώς λιώσιμο των πάγων δίχως όμως καμία διάθεση να κάνει πίσω στην υπόθεση Μπελέρη, επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε επιθέσεις φιλίας προς τον Μητσοτάκη, με πρόσφατο παράδειγμα την ανακοίνωση της κατασκευής της «πλατείας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη». Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί δυναμικά για την υπόθεση Μπελέρη κατά την παραμονή του στα Τίρανα.

Θ. Γ.


...

Επίθεση φιλίας από τον Ράμα με την πλατεία «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» στη Δερβιτσάνη

Ενώ η νέα έφεση του Φρέντη Μπελέρη για την άρση του μέτρου της προφυλάκισης που του έχει επιβληθεί και τον κρατά στη φυλακή για περισσότερο από 4 μήνες απορρίφθηκε σήμερα εκ νέου, ο Έντι Ράμα σε κυρια...
...

Το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης του Φρέντη Μπελέρη έθεσε ο Γεραπετρίτης στον Έντι Ράμα

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα Η ελληνική αντιπροσωπεία βρέθηκε σήμερα στα Τίρανα για να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερο...
...

Οικονόμου: Η υπόθεση Μπελέρη σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία

Ο Έλληνας υπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου επισκέφθηκε σήμερα στις φυλακές Δυρραχίου τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη. Με αφορμή την συνάντηση αλλά και τις τελευταίες ε...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου