Οικονόμου: Η υπόθεση Μπελέρη σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία

Οικονόμου: Η υπόθεση Μπελέρη σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία

Ο Έλληνας υπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου επισκέφθηκε σήμερα στις φυλακές Δυρραχίου τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη. Με αφορμή την συνάντηση αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της παρεμπόδισης του Μπελέρη να αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε δελτίο τύπου όπου μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σκιές στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Συναντήθηκα, σήμερα, στις φυλακές Δυρραχίου, παρουσία της Πρέσβεώς μας στην Αλβανία, κ. Κωνσταντίνας Καμίτση, με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, κ. Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος για περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Για την Ελλάδα η υπόθεση αυτή ήταν εξαρχής και παραμένει εξαιρετικά σοβαρή.

Ο σεβασμός των αρχών του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων αποτελούν κομβικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι στην περίπτωση του κ. Μπελέρη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου της αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η αλβανική πλευρά οφείλει άμεσα να επιτρέψει την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη ως Δημάρχου, σεβόμενη την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές.

Η παράταση της σημερινής κατάστασης σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις και δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου