Η Αλβανία έχει αλλεργία στην ελληνική μειονότητα της Χιμάρας

Η Αλβανία έχει αλλεργία στην ελληνική μειονότητα της Χιμάρας

«Οι κινήσεις της αλβανικής πλευράς είναι απολύτως απαράδεκτες» τόνισε ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης, ενώ αναφέρθηκε και στα κίνητρα του Έντι Ράμα.

Ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης σχολίασε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και την Κροατία με αφορμή όσα επικριτικά δήλωσαν για τις υποθέσεις του Φρέντι Μπελέρη και των Κροατών χούλιγκαν ο Έντι Ράμα και ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, αντίστοιχα. Παράλληλα, ανέλυσε σε τι αποσκοπεί ο καθένας.

«Και τα δύο θέματα είναι σοβαρά οπωσδήποτε όμως το θέμα της Αλβανίας έχει μια διάρκεια και ένα ιστορικό. Είναι ιδιαίτερης βαρύτητας, διότι πρόκειται για γειτονική μας χώρα στην οποία υπάρχει ελληνική μειονότητα και επομένως πράξεις και ενέργειες της αλβανικής ηγεσίας που θίγουν τα δικαιώματα της μειονότητας αυτής, δημιουργούν πολύ βαρύ και δυσάρεστο κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δ. Καραϊτίδης.

Οικειοποίηση των ελληνικών περιουσιών

Λέγοντας ότι «οι κινήσεις της αλβανικής πλευράς είναι απολύτως απαράδεκτες» αναφέρθηκε στα κίνητρα του Έντι Ράμα.

«Έχει υποστηριχθεί ότι έχει περίεργες επαφές με οικονομικά συμφέροντα, τα οποία ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση της περιοχής της Χειμάρρας και επιδιώκουν την οικειοποίηση ελληνικών περιουσιών, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή πρόγραμμα τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής. Πρόγραμμα, που είναι σε βάρος νόμιμων συμφερόντων Ελλήνων ιδιοκτητών μελών της ελληνικής μειονότητας» σχολίασε ο πρέσβης επί τιμή.

Και όπως τόνισε, «η Αλβανία έχει δυσανεξία στην παρουσία της ελληνικής μειονότητας στο έδαφός της. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνει τη δυσάρεστη διάθεσή της απέναντι σε θέματα που αφορούν τη μειονότητα».

Εστίασε, μάλιστα, στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις μειονοτικές περιοχές της Αλβανίας και στα όσα είχε πει στον συγκεντρωμένο κόσμο ότι δηλαδή η Ελλάδα πάντα θα επαγρυπνεί για την προστασία των συμφερόντων τους.

«Δεν ήταν τυχαίο. Μέσα στο καλό γενικώς κλίμα της επίσκεψης υπήρχαν, ήδη, σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι δεν λειτουργούσε καλά σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των Ελλήνων της περιοχής» σημείωσε.

Γιατί διώκεται ο Μπελέρης;

Σύμφωνα με τον Δ. Καραϊτίδη, ο Ε. Ράμα δεσμεύεται για πράγματα τα οποία δυστυχώς δεν εφαρμόζει. «Είναι ασφαλώς ασυνεπής συνομιλητής. Πολλές φορές οι κινήσεις του συμπίπτουν με κινήσεις προσέγγισης με την τουρκική πλευρά, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι πολλές ενέργειές του ίσως έχουν σχέση με επιρροές που δέχεται από τουρκικούς κύκλους», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «εφόσον αυτή η πολιτική συνεχιστεί, οι πιθανότητες ομαλής εξέλιξης των σχέσεών του για την ένταξη της χώρας του στην Ευρώπη θα προσκρούουν στην ελληνική άρνηση».

Μιλώντας για τη δίωξη που αντιμετωπίζει ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας δήλωσε ότι «έγινε για να αποτραπεί ή να ανατραπεί η εκλογή του». «Κίνηση απολύτως απαράδεκτη και ασύμβατη με μία ομαλή εικόνα σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Αλβανίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Και όπως επισήμανε απέναντι στο πείσμα και την εμμονή του Αλβανού πρωθυπουργού θα υπάρχει συνεπής και συνεχής αντίδραση της ελληνικής πλευράς, μέσα στο όριο που έχει τεθεί από τις επίσημες δηλώσεις της ελληνικής ηγεσίας.

Πηγή: ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου