Η ταλαιπωρία της Κακαβιάς και η «κακή» Ελλάδα

Η ταλαιπωρία της Κακαβιάς και η «κακή» Ελλάδα

Πολλά είδαμε - πολλά ακούσαμε, όσον καιρό η δύσκολη ομολογουμένως κατάσταση στην Κακαβιά ήταν στο αποκορύφωμα της. Κρίναμε πως εκείνη την ώρα δεν ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή για να μιλήσουμε για το παρασκήνιο των όσων οδήγησαν στην κατάσταση αυτή. Τώρα όμως μπορούμε να ξεδιπλώσουμε κάποιες άγνωστες πτυχές, ώστε κάποιος να μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα:

Αρχικά, μόλις ενημερωθήκαμε για τα νέα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού που αφορούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, εκφράσαμε άμεσα τις ενστάσεις μας. Συγκεκριμένα, κάναμε εκτενή αναφορά στους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες που μένουν μόνιμα στις πατρογονικές μας εστίες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν εξαιτίας των νέων μέτρων, ζητώντας να βρεθεί μια λύση.
Η αυστηρή δέσμη μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης έγινε γνωστή την Τρίτη, 4 Αυγούστου δια στόματος του υφυπουργού πολιτικής προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στα ελληνικά ΜΜΕ όπου μεταξύ άλλων ανακοίνωσε το νέο ωράριο λειτουργίας της Κακαβιάς, επταήμερη καραντίνα για είσοδο στην χώρα μετά τις 16/8 και την εγκατάσταση κλιμακίου του ΕΟΔΥ για την διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων. Το μέτρο της καραντίνας ήταν αυτό που θορύβησε και ξεσήκωσε αντιδράσεις καθώς οποίος θα επέστρεφε θα έπρεπε να περιοριστεί κατ' οίκον και αυτό θα είχε συνέπειες και στην εργασία του. Στις 10 Αυγούστου ανακοινώθηκαν η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ κορονοϊού 72 ωρών και το πλαφόν των 750 ατόμων ανά ημέρα.
Αν κάποιος δεν είχε αντιληφθεί από την πρώτη ανακοίνωση, στις 4 Αυγούστου, την κατάσταση που θα επικρατήσει, σίγουρα θα το σκέφτηκε με την δεύτερη. Αν και θεωρούμε δεδομένο πως όποιος έχει περάσει έστω και μια φορά την Κακαβιά κατά τον Αύγουστο, ήξερε εξαρχής τι θα επακολουθήσει εφόσον ήταν εύλογο πως οι περισσότεροι θα προσπαθούσαν να επιστρέψουν πριν την έναρξη των μέτρων και με κλειστή την διάβαση του Μαυροματίου, όλο το βάρος θα έπεφτε στην Κακαβιά.

Εν μέρει σαφώς οι καθυστερήσεις οφείλονται στους ελέγχους του ΕΟΔΥ. Πέραν αυτών όμως, παραθέτουμε μερικούς ακόμη λόγους που φυσικά έχουν να κάνουν με την ατομική ευθύνη των ταξιδιωτών:

-Στους 10 ταξιδιώτες, οι 7 δεν είχαν συμπληρωμένο PLF και έκαναν την διαδικασία εκείνη την στιγμή, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ίδιοι αλλά και να προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην ροή των διαβάσεων.
-Τα αλβανικά λεωφορεία προσπερνούσαν τα οχήματα και άφηναν τους δεκάδες επιβάτες τους μπροστά από τις ουρές των αυτοκινήτων.
-Οι πεζοί προσπερνούσαν τα οχήματα, και όσο αυξανόταν η ουρά των αυτοκινήτων όλο και περισσότεροι προσέγγιζαν πεζοί τα σύνορα με αποτέλεσμα η ουρά των οχημάτων να αυξάνει αντί να μειώνεται.
-Η πλειοψηφία των οδηγών αποφάσισε να ταξιδέψει τελευταία στιγμή, λίγο πριν την 16η Αυγούστου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που εξαιτίας των μέτρων έλαβαν την υπεύθυνη απόφαση να μην επισκεφθούν τον τόπο τους, ακυρώνοντας το προγραμματισμένο τους ταξίδι. Οι υπόλοιποι είτε πραγματοποίησαν το ταξίδι αγνοώντας τις δυσκολίες κατά την επιστροφή τους ή βρίσκονταν ήδη πέρα από τα σύνορα και θεώρησαν πως ξεκινώντας τελευταία στιγμή θα βρεθεί ο τρόπος να περάσουν. Η εικόνα αυτή δημιούργησε αρνητικό αντίκτυπο και εντός της Ελλάδος, όπου προκάλεσε απορία πώς ορισμένοι αγνόησαν την κρισιμότητα της κατάστασης και ήθελαν αυτό το καλοκαίρι να λειτουργήσουν όπως και κάθε άλλο καλοκαίρι.
Μετά από την ταλαιπωρία των οδηγών, περιέργως επικράτησε η άποψη πως αποκλειστική υπεύθυνη για την όλη κατάσταση είναι η Ελλάδα.
Οικογένειες με παιδιά αποφάσισαν να μείνουν για 48 ώρες στα σύνορα αντί να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να επιχειρήσουν να περάσουν όταν μειωθεί η κίνηση. Η Αλβανία, ως χώρα που δοκιμάζεται από τον κορονοϊό δεν πήρε κανένα μέτρο ούτε προληπτικά, ούτε επεμβατικά βλέποντας τις ουρές των οχημάτων να φτάνουν τα 20χλμ.
Στο επίπεδο των προληπτικών μέτρων, το αλβανικό κράτος δεν φρόντισε να ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες του για τα νέα μέτρα που επέβαλλε η Ελλάδα και να παρέχει σχετικές οδηγίες, όπως έγινε σε άλλες γειτονικές χώρες μέσω των ΜΜΕ. Σε άλλες χώρες επίσης, η τοπική αστυνομία τοποθέτησε μπλόκα κοντά στην συνοριακή διάβαση ώστε να ελέγχεται ότι οι ταξιδιώτες κατείχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά πριν βρεθούν σε ουρές να ταλαιπωρούν τους εαυτούς τους και τους υπόλοιπους ταξιδιώτες.

Ενώ χιλιάδες οικογένειες παρέμειναν επί 4 ημέρες στο οδόστρωμα μεταξύ Κακαβιάς και Γεωργουτσατών, η αλβανική πολιτεία δεν παρείχε καμία απολύτως μέριμνα. Μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία Ελλήνων της Δρόπολης, μοιράστηκαν νερά και πρόχειρη τροφή στους ταξιδιώτες αλλά το αλβανικό κράτος ήταν εξαφανισμένο. Ακόμη και τα ασθενοφόρα που έκαναν περιπολίες, υπάρχει πλήθος καταγγελιών πως μετέφεραν ταξιδιώτες στην συνοριακή διάβαση έναντι αμοιβής.

Φτάσαμε να θεωρείται η Ελλάδα υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση ενώ τα μέτρα για τα χερσαία σύνορα ανακοινώθηκαν παρέχοντας σχετικά ικανοποιητικό περιθώριο τόσο στους ταξιδιώτες όσο και στις γειτονικές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα, ανταποκρίθηκε στην κατάσταση που δημιουργήθηκε εκτός της επικράτειάς της, παρακάμπτοντας τα μέτρα που είχε ορίσει, διευρύνοντας το ωράριο της Κακαβιάς και ενισχύοντας το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (κατηγορήθηκε η κυβέρνηση ακόμη και για χρήση ιδιωτικού αεροσκάφους προκειμένου να φτάσουν έγκαιρα τα μέλη του από την Αθήνα στην Κακαβιά). Παράλληλα, επενέβη σε ειδικές περιπτώσεις όπως ο Βορειοηπειρώτης από την Γλύνα που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και διακομίστηκε άμεσα στα Ιωάννινα μετά από παρέμβαση της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.


Τελικά η Ελλάδα, ούσα η μόνη που έκανε ενέργειες ώστε να μην μείνει κανείς στην ουρά με την έναρξη των μέτρων φταίει; Ενώ η Αλβανία που δεν έκανε απολύτως τίποτα, δεν φταίει;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου