Freedom House: Επιδείνωση της κατάστασης των ΜΜΕ στην Αλβανία

Freedom House: Επιδείνωση της κατάστασης των ΜΜΕ στην Αλβανία

Η έκθεση "Χώρες σε μετάβαση 2024" της Freedom House σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Αλβανία. Η δημοκρατία δέχτηκε πλήγματα, με τις εκλογές του Μαΐου να εδραιώνουν την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ η διαφθορά παραμένει ένα καρκίνωμα που ροκανίζει τα θεμέλια της κοινωνίας.

Η ελευθερία του Τύπου πλήττεται, με τα ΜΜΕ να υποτάσσονται σε πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, και τους δημοσιογράφους να δέχονται επιθέσεις για την κριτική τους. Η δράση της κοινωνίας των πολιτών συρρικνώνεται, καθώς η κυβέρνηση θέτει εμπόδια και αγνοεί τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.

Η αντιπολίτευση αδυνατεί να διαδραματίσει τον ελεγκτικό της ρόλο, ούσα διαιρεμένη και ανεπαρκής, ενώ η κυβέρνηση έχει φροντίσει να περιορίσει την κοινοβουλευτική εποπτεία. Ο Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του συστήματος, εδραιώνουν την εξουσία τους, αγνοώντας τις δημοκρατικές αρχές.

Η διαφθορά και η έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας στα πολιτικά κόμματα σαμποτάρουν την υγιή λειτουργία της δημοκρατίας. Η κατάχρηση κρατικών πόρων στις εκλογές, οι βίαιες συγκρούσεις στο κοινοβούλιο και η φίμωση της κριτικής δείχνουν ένα σκοτεινό τοπίο.

Απαιτούνται δραστικές αλλαγές από όλα τα μέτωπα: τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να απαλλαγούν από τη διαφθορά, η κοινωνία των πολιτών να διεκδικήσει τον ενεργό της ρόλο, και τα ΜΜΕ να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου.

...

Ράμα για τη βίαιη συμπεριφορά σε δημοσιογράφο: «...δεν λυπάμαι καθόλου και όχι μόνο δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη...»

Η βίαιη συμπεριφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα προς τη δημοσιογράφο του αλβανικού καναλιού SYRITV, Αμπρόζια Μέτα, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα διεθνή ΜΜΕ και οργανισμούς που υπερασπίζο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου