Σκάνδαλο μικροπιστώσεων στην Αλβανία: Η Εισαγγελία Τιράνων παραδίδει την "καυτή πατάτα" στο SPAK

Σκάνδαλο μικροπιστώσεων στην Αλβανία: Η Εισαγγελία Τιράνων παραδίδει την "καυτή πατάτα" στο SPAK

Το σκάνδαλο μικροπιστώσεων στην Αλβανία παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς η Εισαγγελία Τιράνων κήρυξε αναρμοδιότητα και παρέδωσε την υπόθεση στην Ειδική Εισαγγελία (ΣΠΑΚ) για διερεύνηση.

Δεκάδες πολίτες, κυρίως από φτωχές και περιφερειακές περιοχές, βρέθηκαν θύματα εκβιαστικών πρακτικών, χάνοντας ακόμα και τα σπίτια τους εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν μικρά δάνεια. Τα επιτόκια που χρεώνονταν άγγιζαν το 100% ετησίως, καθιστώντας την εξόφληση αδύνατη για μεγάλο μέρος των δανειοληπτών.

Η αδράνεια της Εισαγγελίας Τιράνων έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο, καθώς φέρεται να μην έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομική ασυλία που απολαμβάνουν οι τοκογλύφοι στην Αλβανία δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κρίση του 2014 δημιούργησε συνθήκες ευπάθειας, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι εταιρείες μικροπίστωσης. Η αγορά επισφαλών δανείων από τράπεζες και η εκμετάλλευση των δανειοληπτών λειτούργησε ως εργαλείο αισχροκέρδειας. Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, Arben Ahmetaj, φέρεται να ηγήθηκε της επιχείρησης εκμετάλλευσης, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ευημερία των πολιτών.

Η ανάληψη της έρευνας από το ΣΠΑΚ φέρνει ελπίδα για απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία των υπευθύνων. Παράλληλα, επιβάλλεται η θεσμοθέτηση μέτρων για την προστασία των πολιτών από εκμεταλλευτικές πρακτικές και την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου