Εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων: Η αθέατη πληγή της αλβανικής οικονομίας

Εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων: Η αθέατη πληγή της αλβανικής οικονομίας

Σημαντική αύξηση 63% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Αλβανία καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το 2023. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές του κλάδου αυξάνονται με ανησυχητικά χαμηλούς ρυθμούς, αποκαλύπτοντας μια ανησυχητική εξάρτηση από ξένες αγορές.

Η υποτίμηση του ευρώ πλήττει καίρια τον παραγωγικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού, ο οποίος, αντί να αξιοποιεί το κλίμα και τη γεωγραφική του θέση, οπισθοχωρεί.

Η ζήτηση που τροφοδοτεί ο τουρισμός δεν ωφελεί την εγχώρια παραγωγή. Αντιθέτως, οδηγεί σε εκροή κεφαλαίων, καθώς η χώρα εισάγει τρόφιμα για να καλύψει τις ανάγκες της.

Η γεωργία, όντας δυνητικά ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από τον τουρισμό, παραμένει αδικαιολόγητα παραμελημένη. Η ερήμωση της υπαίθρου, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η έλλειψη οικονομικής στήριξης συντελούν στην συρρίκνωση της παραγωγής.

Πάνω από το 80% των φρούτων, λαχανικών και χόρτων στα ράφια των αγορών προέρχονται από το εξωτερικό. Η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Σερβία, η Ουκρανία και τα Σκόπια τροφοδοτούν την αλβανική αγορά με βασικά αγαθά.

Η στροφή προς τις εισαγωγές αποθαρρύνει τους αγρότες, ενώ η ερήμωση των χωριών αφήνει ακαλλιέργητες εκτάσεις. Ο τουρισμός, παρά την άνοδο της ζήτησης, δεν ωφελεί την εγχώρια παραγωγή τροφίμων.

Η αύξηση 10% στις εισαγωγές τροφίμων το 2023, η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών, αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα. Η ενίσχυση και η στροφή προς την εγχώρια παραγωγή τροφίμων είναι πλέον επιτακτική.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου