Όλες οι προστατευόμενες περιοχές στην Αλβανία κινδυνεύουν

Όλες οι προστατευόμενες περιοχές στην Αλβανία κινδυνεύουν

Τον περασμένο Ιούλιο, οι Ivanka και Tiffany Trump επισκέφτηκαν την Αλβανία δύο φορές, στρέφοντας τα βλέμματα στο νότιο τμήμα της χώρας. Η επίσκεψη της Ivanka Trump και του συζύγου της, Jared Kushner, ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας "Affinity Partners", κέντρισε ιδιαίτερη προσοχή.

Πρόσφατα, ο Kushner ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη πολυτελών θέρετρων στο νησί Sazan και στο Zvërneci, περιοχές εντός προστατευόμενων περιοχών.

Η είδηση έρχεται μετά την αμφιλεγόμενη τροποποίηση του νόμου για τις προστατευόμενες περιοχές στην Αλβανία, η οποία επικρίθηκε από περιβαλλοντικούς οργανισμούς. Ο Mirjan Topi, μηχανικός περιβάλλοντος, χαρακτηρίζει τον νέο νόμο ως "τον πιο καταστροφικό για τη φύση στην ιστορία της Αλβανίας".

Ο Gabriel Schwaderer, επικεφαλής της "EuroNatur", εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στα δέλτα Vjosa και Νάρτα, ζωτικής σημασίας για την μεταναστευτική ορνιθοπανίδα. Υπενθυμίζει ότι η Αλβανία, ως υπογράφουσα της Σύμβασης Ramsar, οφείλει να προστατεύει τέτοιες περιοχές.

Το "EuroNatur" θέτει ερωτήματα για την πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ, δεδομένης της υποβάθμισης της περιβαλλοντικής προστασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση του 2023, είχε επισημάνει ανησυχίες για την ποιότητα των περιβαλλοντικών αξιολογήσεων και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η ΕΕ τονίζει ότι "θα συνεχίσει να συζητά με τις αλβανικές αρχές για την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ και την παρακολούθηση της εφαρμογής του".

Εν τω μεταξύ, ο Topi προειδοποιεί για κίνδυνο και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές, θέτοντας ένα σοβαρό ερώτημα για το μέλλον του περιβάλλοντος στην Αλβανία.

...

Η αλβανική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για στρατηγικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές

Μέσα από ένα διαδικαστικό τέχνασμα το Υπουργικό Συμβούλιο επιδιώκει να αλλάξει ριζικά τον νόμο για τις Προστατευόμενες Περιοχές ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή στρατηγικών έργων εντός αυτών. Το...
...

New York Times: O Jared Kushner κοντά στην ολοκλήρωση έργων ακινήτων στην Αλβανία και τη Σερβία

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζέι Τραμπ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει ολοκληρώσει μεγάλες συμφωνίες ακίνητης περιουσίας στην Αλβανία και τη Σερβία. Αυτό αποτελεί το πι...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου