Υποψίες για εμπλοκή του πρώην Πρωθυπουργού Massimo D'Alema σε τουριστικό χωριό στη Χιμάρα

Υποψίες για εμπλοκή του πρώην Πρωθυπουργού Massimo D'Alema σε τουριστικό χωριό στη Χιμάρα

Στις αρχές Ιουνίου, η ιταλική πύλη πληροφοριών «Open.online» προκάλεσε υποψίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Massimo D'Alema, είναι μέλος μιας ομάδας επενδυτών που επωφελήθηκαν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για την κατασκευή τουριστικού χωριού στην περιοχή της Χιμάρας.

Σύμφωνα με "φήμες που κυκλοφορούν στην αλβανική πρωτεύουσα", όπως αναφέρει το ιταλικό site, ο D'Alema φαίνεται να χρησιμοποιεί μια εταιρεία συμβούλων εγγεγραμμένη στα Τίρανα τον Ιανουάριο του 2023, την "A&I Albania", για να προωθήσει τα οικονομικά του συμφέροντα στον τομέα των κατασκευών στις αλβανικές ακτές.

Ωστόσο, το εν λόγω μέσο επικαλείται τη διαχειρίστρια της εταιρείας του Massimo D'Alema στην Αλβανία, τη λογίστρια Majlinda Haloçi, η οποία διαψεύδει αυτές τις φήμες.

«Στη δουλειά μου πάντα ένιωθα πολύ κοντά με ιταλικές εταιρείες... Σε αυτές τις εταιρείες περιλαμβάνεται και η εταιρεία A&I Albania, στην οποία επιβεβαιώνω ότι δεν έχω καμία ευθύνη για το εν λόγω θέμα», δήλωσε σχετικά με τις υποψίες της «Open.online» για εμπλοκή του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού σε κατασκευαστικό έργο.

Αυτές οι «φήμες» συνδέονται με το όνομα της λογίστριας που διαχειρίζεται την εταιρεία του Massimo D'Alema, καθώς και την εταιρεία ενός άλλου Ιταλού επιχειρηματία, ο οποίος έχει λάβει άδεια από τον Edi Rama για ένα τουριστικό χωριό στη Χειμάρα.

Ο Massimo D'Alema είναι γνωστός Ιταλός πολιτικός, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός την περίοδο 1998-2000. Από το 2023 είναι εγγεγραμμένος ως επιχειρηματίας στην Αλβανία. Τον Ιανουάριο του 2023, ο D'Alema ίδρυσε την εταιρεία του "A&I Albania". Το αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρείας είναι η «Βοήθεια σε εταιρείες και συμβουλευτικές υπηρεσίες υπέρ φυσικών και νομικών προσώπων που σχετίζονται με την αναζήτηση και υλοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών, ιδιαίτερα στον διεθνή χώρο κ.λπ.».

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο κέντρο των Τιράνων, στην «Πλατεία Skenderbej, Palace of Culture, Όροφος II», και διαχειριστής της εταιρείας είναι η Majlinda Haloçi.

Η λογίστρια Haloçi είναι ιδιοκτήτρια τουλάχιστον πέντε διαφορετικών εταιρειών, όλες με έδρα την ίδια διεύθυνση, όπου βρίσκεται και το γραφείο του Massimo D'Alema. Στην Αλβανία, είναι συνηθισμένη πρακτική οι αλλοδαποί επιχειρηματίες να διορίζουν νομικά γραφεία ή λογιστές για να εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Στην περίπτωση της Majlinda Haloçi, η ταυτόχρονη διαχείριση της «A&I Albania» του Massimo D'Alema και της εταιρείας του Ιταλού επιχειρηματία Paride Boschetti φαίνεται να έχουν τροφοδοτήσει τις «φήμες» που αναφέρθηκαν από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (NBC), η Majlinda Haloçi είναι διαχειριστής στην εταιρεία «Geosat Group», η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και τις κατασκευές. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 με συνιδρυτή τον Ιταλό επιχειρηματία Paride Boschetti, ο οποίος από το 2014 είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης.

Επιπλέον, ο Boschetti κατέχει και διαχειρίζεται την εταιρεία «Investment Group». Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, το Συμβούλιο Ρύθμισης της Επικράτειας της Αλβανίας (KRRT), με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενέκρινε την άδεια κατασκευής για ένα τουριστικό συγκρότημα στη Χειμάρα, με την εταιρεία «Investment Group» ως τον αναπτυξιακό φορέα και την «GeoSat Group» ως σχεδιαστή του έργου. Πρόσφατα, στις 25 Απριλίου 2024, το KRRT ενέκρινε την παράταση της προθεσμίας για την άδεια κατασκευής.

Αυτό φαίνεται να είναι το έργο για το οποίο το ιταλικό portal «Open.online» υποστηρίζει ότι «υπάρχουν φήμες στα Τίρανα που περιλαμβάνουν τα συμφέροντα του Massimo D'Alema στον κατασκευαστικό κλάδο στην Αλβανία», παρά την επίσημη άρνηση από την εκπρόσωπο της D'Alema στην Αλβανία, Majlinda Haloçi. Το γραφείο «A&I Albania» του D'Alema δραστηριοποιείται μόνο στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών για ξένους επενδυτές στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου