Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας, Agron Gjekmarkaj, συναντήθηκε με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Γιάννη Πλακιωτάκη, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου.
Σύμφωνα με τον Gjekmarkaj, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη αποφυγής προκλήσεων και εντάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.
Ο Gjekmarkaj ευχαρίστησε τον Πλακιωτάκη για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, την οικονομική βοήθεια και τις επενδύσεις.
Επανέλαβε τη σημασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ως γέφυρας φιλίας, καθώς και της αλβανικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Ελλάδα ως οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού παράγοντα.
Ο Gjekmarkaj έθιξε το θέμα του Μπελέρη, τονίζοντας ότι η μεταχείρισή του ως πολιτικού κρατούμενου αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ενημέρωσε επίσης τον Πλακιωτάκη για την παραβίαση του Συντάγματος στην υπόθεση σύλληψης του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, και ζήτησε από τον Πλακιωτάκη να μεταφέρει τις ανησυχίες του στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τέλος, ο Gjekmarkaj τόνισε την ανάγκη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να ασχοληθούν με την κρίση στην Αλβανία και να βοηθήσουν στην επίλυσή της.
Συνολικά, η συνάντηση Gjekmarkaj-Πλακιωτάκη κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ έως τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την κρίση στην Αλβανία.
«Μετά από πρόσκληση του Αντιπορέδρου της Βουλής της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη επισκέφτηκα χθες αυτόν τον θεμελιώδη θεσμό του ελληνικού κράτους. Ευχαρίστησα τον κ. Πλακιωτάκη και την ομάδα του για τη στήριξη που έχει δώσει η Ελλάδα στην Αλβανία αυτές τις δεκαετίες στη διαδικασία ένταξης, σε βοήθεια και άμεσες επενδύσεις. Δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί ο ρόλος της ελληνικής μειονότητας στη χώρα μας ως γέφυρας φιλίας, αλλά και της ήδη μεγάλης αλβανικής μεταναστευτικής κοινότητας στη γειτονική χώρα, που εντάσσεται όλο και περισσότερο στην ελληνική κοινωνία, ως οικονομικός, κοινωνικός και πολιτιστικός παράγοντας.
Το θέμα «Μπελέρη» ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τις ευρωπαϊκές συμβάσεις ήταν το βασικό σημείο για τον κ. Πλακιωτάκη, η μεταχείρισή του ως πολιτικού κρατούμενου. Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία για να εξηγήσω τη ξεκάθαρη θέση της Αλβανικής Αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό από την αρχή μέχρι την επόμενη. Ενημέρωσα επίσης τον συνομιλητή για την παραβίαση του Συντάγματος στο άρθρο 73 του από τα όργανα της δικαιοσύνης στην υπόθεση της σύλληψης χωρίς κατηγορία του αρχηγού της αντιπολίτευσης, πρώην Προέδρου και πρώην πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίσα, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλα ερωτήματα και πολιτική ένταση. Εκμεταλλευόμενος την πλήρη προσοχή του Έλληνα ομολόγου μου, του ζήτησα να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη τις ανησυχίες του Δημοκρατικού Κόμματος ως συμμαχικού κόμματος με τέτοιο τρόπο ώστε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι σε εγρήγορση στα ζητήματα του Συντάγματος, του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να επιστρέψουν και να αναλάβουν το ρόλο τους για να λύσουν την κοινοβουλευτική κρίση στη χώρα μας διερευνώντας προσεκτικά τα αίτια της κρίσης.
Με τον κ. Πλακιωτάκη μοιραστήκαμε την ίδια άποψη ότι πρέπει να εργαστούμε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια, οποιαδήποτε ένταση που δημιουργεί σύγκρουση μεταξύ των χωρών μας ως δύο λαών που ιστορικά από την αρχή ήταν κοντά ο ένας στον άλλο», είπε ο Gjekmarkaj.
Σχόλια