Ράμα: «Ακόμα κι αν η Ελλάδα μας εμποδίσει λόγω Μπελέρη, δεν θα επιστρέψω από τις Βρυξέλλες βαριεστημένος»

Ράμα: «Ακόμα κι αν η Ελλάδα μας εμποδίσει λόγω Μπελέρη, δεν θα επιστρέψω από τις Βρυξέλλες βαριεστημένος»

Από το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπλόκαρε την προώθηση για τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Κατά την ομιλία του, ο Ράμα δήλωσε ότι η θέση της Αλβανίας δεν θα αλλάξει παρά τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας για το ζήτημα Μπελέρη.

«Θα πάμε στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα Δυτικά Βαλκάνια με το κεφάλι ψηλά και με πεποίθηση για τα πλεονεκτήματα της Αλβανίας για όλα τα αποτελέσματα που υπογραμμίστηκαν ξεκάθαρα στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και χαιρετίστηκαν χωρίς καμία επιφύλαξη από 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο μια χώρα αντιτάσσεται σε αυτό, όχι για τα αναμφισβήτητα αποτελέσματα της Αλβανίας για του λόγου το αληθές, αλλά εξαιτίας του παραδοσιακού βαλκανικού παραλόγου στις γειτονικές σχέσεις, κι αυτή είναι η Ελλάδα. Η ιστορία είναι γνωστή και δεν χρειάζεται να χάσουμε χρόνο ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνοντας τη στάση μας απέναντι στη συγκεκριμένη αιτία. Θέση που ούτε αλλάζει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ούτε θα αλλάξει μετά τις 13 Δεκεμβρίου.

Αυτή η στάση δεν θα αλλάξει, όχι επειδή είμαστε πεισματάρηδες, αλλά επειδή ο λόγος για να μην αλλάξουμε στάση είναι πολύ πιο πεισματάρης από εμάς. Η δικαιοσύνη για την Αλβανία σήμερα μοιάζει με το νερό που μόλις άρχισε να πηγάζει στην έρημο, όπου από γενιά σε γενιά λεγόταν ότι δεν θα γινόταν ποτέ.

Δεν θα δεχτώ να πιστέψω ότι οι γείτονές μας θα βάλουν το καπάκι του βέτο στο ανοιχτό μπουκάλι με τόση αφοσίωση, δουλειά και επαγγελματισμό από μια ομάδα περισσότερων από 1.000 ατόμων σε όλο το σύστημα του κράτους μας που έχει εκπροσωπήσει με αξιοπρέπεια την Αλβανία φέτος στα τραπέζια διαλόγου στις Βρυξέλλες για την πλήρη εξέταση της κατάστασης της χώρας, τιμώντας μας όλους και αποδεικνύοντας με στοιχεία την ετοιμότητα της Αλβανίας να συνεχίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία ανοίγοντας το σχετικό κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας.

Σε όλους εσάς και σε όσους Αλβανούς μας ακούνε, θέλω να σας πω ειλικρινά ότι αν συμβεί αυτό, δεν θα επιστρέψω από τις Βρυξέλλες βαριεστημένος καθόλου, αλλά θα επιστρέψω ακόμα πιο περήφανος για την Αλβανία, ακόμα πιο παρακινημένος να συνεχίσουμε μαζί, τις μεγάλες υποθέσεις του κοινού μας σπιτιού, ακόμη πιο πεπεισμένοι ότι ένας τέτοιος παραλογισμός, αν συμβεί, δεν θα μπορέσει να καθυστερήσει ούτε μια μέρα τη διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ, και ακόμη πιο αποφασισμένοι να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία κάνοντας την Αλβανία έτοιμη για την ΕΕ πριν ακόμη η ΕΕ είναι έτοιμη για την Αλβανία», δήλωσε ο Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου