Γερμανία σε Σερβία: «Δεν μπορείς να κάθεσαι σε δύο καρέκλες ταυτόχρονα»

Γερμανία σε Σερβία: «Δεν μπορείς να κάθεσαι σε δύο καρέκλες ταυτόχρονα»

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, και η Σλοβένη ομόλογός της, Tanja Fajon, θέλουν να προωθήσουν την ταχεία ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Αλλά και οι χώρες πρέπει να πραγματοποιήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσαν οι δύο επικεφαλής διπλωμάτες μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη στη Λιουμπλιάνα.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην Ευρώπη», δήλωσε η Annalena Baerbock.

«Την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος στην αυτοκρατορική του τρέλα επιτίθεται όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην ειρηνευτική τάξη στην Ευρώπη, θα πρέπει να είναι σαφές ότι προστατεύουμε αυτή την ειρήνη», είπε η υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό απέδειξαν οι 55 χώρες στην τελευταία σύνοδο του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ – μια γεωστρατηγική αναγκαιότητα

«Αυτή η επέκταση είναι μια γεωστρατηγική αναγκαιότητα», είπε η Tanja Fajon. Οι επερχόμενες εκλογές στη Σερβία θα προσθέσουν μια ιδιαίτερη δυναμική στη διαδικασία.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ταυτόχρονα με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ για την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, τα Δυτικά Βαλκάνια δεν αφήνονται στην άκρη.

«Η επιθετικότητα στην Ουκρανία αύξησε σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε η Fajon.

Διαμαρτυρήθηκε για την μετανάστευση πολλών νέων από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι συνέπεια της έλλειψης προοπτικής.

«Δεν έχουν πλέον πίστη στην ιστορία αυτής της διαδικασίας επέκτασης», είπε η Fajon.

Η Τάνια Φαγιόν είπε περαιτέρω ότι ελπίζει ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Σερβία θα είναι «δημοκρατικές και διαφανείς», αλλά πρόσθεσε ότι «η ΕΕ θα στείλει επίσης σημαντικά μηνύματα στα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το τέλος του έτους».

Πάνω από όλα, η Fajon αναμένει πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο.

«Μέχρι το τέλος της δεκαετίας πρέπει να κάνουμε κάποια περαιτέρω βήματα για την επέκταση των Δυτικών Βαλκανίων», είπε η ΥΠΕΞ της Σλοβενίας.

Η Σερβία να ακολουθήσει τις συστάσεις του ΟΑΣΕ

Για τη συμπεριφορά της ηγεσίας του Βελιγραδίου απέναντι στην ΕΕ και τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία, η Baerbock είπε:

«Όταν μιλάμε τώρα για διεύρυνση, είναι σαφές ότι δεν μπορείς να κάθεσαι σε δύο καρέκλες ταυτόχρονα».

Ως εκ τούτου, οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και αξίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Γι’ αυτό ανησυχώ εξαιρετικά για τις πρόσφατες εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Σερβία, σχετικά με τις εθνικιστικές τάσεις προπαγάνδας», είπε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Η θέση της Σερβίας έχει επίσης αντίκτυπο στο θέμα της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει επίσης ότι παρακολουθούμε στενά τις νέες εκλογές στη Σερβία», δήλωσε η Μπάερμποκ.

Η σερβική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις συστάσεις του ΟΑΣΕ για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις τελευταίες εκλογές του 2020, προειδοποίησε η Baerbock. Ο πολιτικός του Κόμματος των Πρασίνων ανέφερε συγκεκριμένα «την αποτυχία εξασφάλισης ίσης πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης για όλους τους πολιτικούς υποψηφίους στο παρελθόν» και μίλησε για εκβιασμό ψηφοφόρων και κατάχρηση δημοσίων λειτουργιών και πόρων από τη σερβική κυβέρνηση.

«Γι' αυτό είναι εξίσου σημαντικό να εξετάσουμε προσεκτικά αυτά τα σημεία ενόψει των νέων εκλογών», δήλωσε ο Baerbock. Ακόμα κι αν κάποια από αυτά τα σημεία ανήκουν στο παρελθόν, εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα σήμερα.

Η Baerbock βρέθηκε στη Λιουμπλιάνα για μια σύντομη διμερή επίσκεψη. Εκεί μίλησε με τη Σλοβένη συνάδελφό της Tanja Fajon και τον πρωθυπουργό Robert Golob. Επισκέφθηκε, επίσης το Εθνικό Κέντρο Logistics, το οποίο εξοπλίστηκε πρόσφατα για καταστάσεις κρίσης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Η Γερμανία ήταν η χώρα που έδωσε την ταχύτερη βοήθεια στη Σλοβενία μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου