Φρέντης Μπελέρης: Το ίδιο δικαστήριο (SPAK) βγάζει διαφορετικές αποφάσεις

Φρέντης Μπελέρης: Το ίδιο δικαστήριο (SPAK) βγάζει διαφορετικές αποφάσεις

Στις 26 Ιουνίου 2023 το Ειδικό Πρωτοδικείου για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα (SPAK) εξέτασε το αίτημά μου για χορήγηση άδειας προκειμένου να ορκιστώ ως δήμαρχος. Τότε εξέδωσε την απόφαση 226 που αναφέρει ρητώς ότι

«το δικαστήριο διαπιστώνει πως… δεν είναι η αρμόδια αρχή που αποφασίζει την έγκριση της αδείας που ζητά το υπό ανάκριση πρόσωπο».

Ακολούθως το δικαστήριο με κατεύθυνε να απευθυνθώ για τη χορήγηση αδείας είτε στον Διευθυντή του Ιδρύματος Εκτέλεσης Ποινικών Αποφάσεων όπου βρίσκομαι είτε στη Γενική Διεύθυνση Φυλακών.

Έτσι και έκανα ζητώντας άδεια από τον Διευθυντή των Φυλακών. Ήταν υποχρεωμένος βάσει του νόμου να μου απαντήσει εντός 24 ωρών. Μου απάντησε αρνητικά μετά από δύο εβδομάδες… Προσέφυγα εκ νέου στο SPAK.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 η δικαστής του SPAK Flojera Davidhi με την απόφαση 371 είπε ότι αρμόδιο να κρίνει την αίτηση για άδεια είναι το δικαστήριο Δυρραχίου, όπου παρέπεμψε την υπόθεση!

Για το ίδιο αίτημα το ίδιο Δικαστήριο (με διαφορετική σύνθεση) εκδίδει δύο διαφορετικές αποφάσεις! Οι δύο αυτές αποφάσεις αφιερώνονται σε όσους νομίζουν ότι δεν υπάρχει έλεγχος και πολιτική πίεση στο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος.

Γιατί άλλαξε το δικαστήριο την κρίση του; Διότι μετά την απόφαση του Ιουνίου ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ισχυρίζεται με κάθε ευκαιρία ότι είναι «οι ανεξάρτητες δικαστικές αρχές» που απαγορεύουν να εξέλθω με άδεια από τη φυλακή και να ορκιστώ Δήμαρχος στη Χειμάρρα.

Συνεπώς, οι δικαστές έπρεπε να συμμορφωθούν και να δείξουν ότι ο Ράμα είχε δίκιο. Ας διερευκρινίσει λοιπόν ο Ύπατος Επιθεωρητής Δικαιοσύνης κ. Artur Metani γιατί υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για το ίδιο θέμα σε δύο δικαστικές αποφάσεις.

Και κάτι ακόμη προς τον αλβανικό λαό:

Πολλοί νομίζουν ότι η δικαστική μου περιπέτεια αφορά μόνον εμένα και τον λαό του δήμου της Χειμάρρας. Δεν είναι έτσι! Οι διακρίσεις του δικαστικού συστήματος και η συστηματική παραβίαση των νομικών κανόνων εις βάρος μου αφορούν όλους τους Αλβανούς πολίτες. Εάν θέλουμε να ζήσουμε κάποια στιγμή σε μία ευημερούσα χώρα, θυμηθείτε ότι βασική προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στους νόμους. Αυτό που στην περίπτωσή μου παραβιάζεται συστηματικά, κι εξακολουθεί να διοικεί τον δήμο της Χειμάρρας ένας άνθρωπος που έχασε στις εκλογές.

Φρέντης Μπελέρης
Δυρράχιο 21 Σεπτεμβρίου 2023

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου