Ομογενής καθηγήτρια στον τελικό κορυφαίας διοργάνωσης επιστημονικών βραβείων

Ομογενής καθηγήτρια στον τελικό κορυφαίας διοργάνωσης επιστημονικών βραβείων

Η Ελληνοαυστραλή καθηγήτρια Maria Forsyth ΑΜ από το Πανεπιστήμιο Deakin, ανακηρύχθηκε φιναλίστ των βραβείων «Eureka» του Αυστραλιανού Μουσείου στην κατηγορία «Εξαιρετικός Μέντορας Νέων Ερευνητών» (Outstanding Mentor of Young Researchers).

Η Forsyth είναι μία από τα 55 άτομα που είναι υποψήφια στην κορυφαία διοργάνωση επιστημονικών βραβείων της Αυστραλίας σε ένα ευρύ φάσμα έρευνας, από την περιβαλλοντική έρευνα έως τις καινοτόμες τεχνολογίες, την Επιστήμη των Πολιτών (citizen science), την ηγεσία και την καθοδήγηση.

Η ομογενής καθηγήτρια είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών για μια σειρά τεχνολογιών ενέργειας και υποδομών, κάτι που κάνει μέσω της καθοδήγησης φοιτητών και νέων ερευνητών.

Τον Ιούνιο, η Maria Forsyth, η οποία είναι μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών, τιμήθηκε με το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στην επιστήμη.

Περιγράφοντας τη δουλειά της στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” εξηγεί ό,τι αφορά τις μπαταρίες: «Προσπαθώ να βοηθήσω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής με την ανάπτυξη ασφαλέστερης, ελπίζω πιο προσιτής και βιώσιμης, τεχνολογίας μπαταριών». Η ίδια και η ομάδα της θέλουν «να μας βοηθήσουν να μεταβούμε σε μια κοινωνία καθαρότερης ενέργειας». Ένας συναρπαστικός τομέας στον οποίο διεξάγει έρευνα επί του παρόντος είναι οι μπαταρίες ιόντων νατρίου, οι οποίες λέγεται ότι είναι φθηνότερες, περιβαλλοντικά βιώσιμες και ασφαλέστερες για τη μεταφορά από τις τρέχουσες, ευρέως χρησιμοποιούμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Γνωρίζει επίσης ότι ως γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα, λειτουργεί ως πρότυπο, κάτι που που δεν είχε η ίδια όταν εισήλθε στον τομέα. Συν τοις άλλοις, πρόσφατα συνειδητοποίησε τη σημασία που έχει στη δουλειά της το γεγονός ότι είναι Ελληνίδα. «Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι, όχι μόνο το πρότυπο της γυναίκας, αλλά το πρότυπο της Ελληνίδας. Όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στα εξαδέλφια μου και στα παιδιά των εξαδέλφων μου στην Ελλάδα, γιατί βλέπουν κάποιον που μπορεί να πετύχει ίσως περισσότερα από αυτά που πίστευε ότι μπορεί να πετύχει. Απλά αυτή η δυνατότητα να βλέπεις κάποιον να πετυχαίνει κάτι και στον ελληνικό κύκλο, νομίζω ότι για μένα είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Οπότε αυτό είναι κάτι που σκέφτομαι περισσότερο όσο μεγαλώνω, ότι είναι ένας σημαντικός ρόλος που πρέπει να παίξω».

Η Maria Forsyth, το πατρικό της οποίας είναι Φραγκούλη, γεννήθηκε στην Ελλάδα, στο χωριό Παλαιόκαστρο στο νησί της Σάμου και σε ηλικία δύο ετών, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Μελβούρνη.

Πηγή: neoskosmos

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου