Επί 75 ημέρες, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης παραμένει κρατούμενος των αλβανικών Αρχών, με το ανώτατο αλβανικό δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημα αποφυλάκισής του, θεωρώντας τον «ύποπτο φυγής», και να επικαλείται έγγραφο που τον εμφανίζει να μην έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του προσκόμισαν πιστοποιημένο λευκό ποινικό μητρώο, ο Αλβανός δικαστής το απέρριψε χωρίς καμία δικαιολογία.
Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που σε πρόσφατη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αρνητική εξέλιξη, η οποία συνιστά σαφή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου», ο Φρ. Μπελέρης μίλησε αποκλειστικά στη Realnews μέσα από τη φυλακή, αμέσως μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισής του από το ανώτατο δικαστήριο της γειτονικής χώρας.
Ο ίδιος ήταν βέβαιος, όπως λέει, για την απόφαση. Ωστόσο, η νομική του υπεράσπιση εξεπλάγη, αφού θεωρούσε ότι το δικαστήριο θα δεχόταν όλα τα ισχυρά νομικά επιχειρήματα που περιλαμβάνονταν στον φάκελο και εκτιμούσε ότι η διαφορετική σύνθεση θα λειτουργούσε υπέρ της αντικειμενικότητας. Κάτι που όμως δεν συνέβη, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να προδικάζει δυσάρεστες για την Αλβανία εξελίξεις.
Toggle navigοΚύριε Μπελέρη, μετά από 75 ημέρες προφυλακισμένος, ενώ απορρίφθηκε οριστικά η αίτησή σας στο ανώτατο δικαστήριο για αποφυλάκιση έστω με περιοριστικούς όρους, πώς είστε;
Αμετακίνητος, όρθιος, ήρεμος και ακλόνητος. Εμείς μάθαμε με γενναιότητα να αντιμετωπίζουμε το θάρρος ή το θράσος των ισχυρών. Αλλά, θυμάστε τι έλεγε ο Πλάτων: το θάρρος δημιουργείται στους ανθρώπους και από οργή και από μανία και από δύναμη, ενώ η γενναιότητα προέρχεται από τη φύση και από τη σωστή διάπλαση των ψυχών.
Σύμφωνοι, αλλά έχει και η γενναιότητα τα όριά της. Προδικάζουμε ότι θα σας κρατήσουν προφυλακισμένο έως τη δίκη σας, ότι δεν θα μπορέσετε να αναλάβετε τα καθήκοντά σας. Πώς το αντιμετωπίζετε;
Ημουν βέβαιος τόσο για τις προθέσεις όσο και για τους στόχους του Ράμα από την πρώτη στιγμή. Η χυδαία φραστική επίθεση στο πρόσωπό μου την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, η παράνομη σύλληψή μου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, η απόρριψη κάθε αίτησης αποφυλάκισης και η παράταση της προφυλάκισής μου, η παρεμπόδισή μου να αναλάβω τα καθήκοντά μου, έστω και με άδεια ολίγων ωρών, είναι μέρος ενός σχεδίου. Πρώτος στόχος του σχεδίου είναι να μην αναλάβω τα καθήκοντά μου και δεύτερος ο ξεριζωμός του Ελληνισμού της Χειμάρρας.
Παρά ταύτα, ο Ράμα, πριν από τις εκλογές, δήλωνε δημόσια ότι δεν έχει τίποτα να χωρίσει με την ελληνική μειονότητα, αλλά έχει προσωπικό πρόβλημα μαζί σας. Γιατί;
Μόνο αφελείς ή αμύητοι στο Βορειοηπειρωτικό ή στην αλβανική εξωτερική πολιτική ακούν αυτό το επιχείρημα. Οταν δέκα ημέρες προ των εκλογών άρχισε να φοβάται ότι θα χάσει τον δήμο Χειμάρρας, είπε προσχηματικά ότι έχει πρόβλημα με εμένα ειδικά και όχι με τον Ελληνισμό. Οταν έχασε τον δήμο Χειμάρρας, παρότι ήμουν προφυλακισμένος, το πρόσχημα αντικαταστάθηκε από το μένος και την εκδίκηση. Με χρησιμοποιεί για επίδειξη ισχύος και εκφοβισμό του Ελληνισμού. Γνωρίζει ότι η παρουσία μου αφενός θα αναδείξει παρατυπίες των προηγούμενων χρόνων στο περιουσιακό και αφετέρου θα είναι φραγμός στον ανθελληνισμό.
Τι είναι αυτό που ενοχλεί περισσότερο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας;
Κατ' αρχάς, ο Ράμα είναι εκφραστής του αλβανικού εθνικισμού. Αλλά το σημαντικότερο, για να εξηγήσετε το μένος του εναντίον μου και εναντίον των Ελλήνων της Χειμάρρας, είναι να μπείτε στα παπούτσια του. Ενας δημοφιλής πρωθυπουργός, που σε 61 δήμους έχασε μόλις τους 7. Και ένας από αυτούς η Χειμάρρα, το σημαντικότερο κομμάτι για την τουριστική ανάπτυξη της Αλβανίας. Ακόμα χειρότερα, σε αυτόν εξελέγη δήμαρχος ο επικεφαλής της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα και μάλιστα με τις ψήφους πολλών εκατοντάδων Αλβανών συμπολιτών μου. Παρότι εγώ πολιτεύτηκα τοπικά, δηλαδή αυτοδιοικητικά, η εκλογή μου επιβεβαιώνει με τον πλέον βροντερό τρόπο την ύπαρξη και την ισχύ της ελληνικής μειονότητας στον δήμο Χειμάρρας. Αυτό είναι που δεν αντέχει ο εγωισμός του, αλλά και ο αλβανικός εθνικισμός.
Βέβαια, σε αντίθεση με την επιθετικότητα της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στον Ελληνισμό της Χειμάρρας, στις υπόλοιπες μειονοτικές περιοχές υπάρχει ένα πολύ καλύτερο κλίμα. Αυτό πώς το ερμηνεύετε;
Είναι εύλογο αυτό, εφόσον η Χειμάρρα δεν συμπεριελήφθη στις μειονοτικές περιοχές. Αλλά και γιατί ο δήμος Χειμάρρας είναι αυτός στον οποίο ανήκει διοικητικά ό,τι καλύτερο διαθέτει η Αλβανία σε ακτογραμμή. Και αυτή η ακτογραμμή ιδιοκτησιακά ανήκει στον Ελληνισμό της Χειμάρρας. Αλλά και η επιχειρηματικότητα στον δήμο ανήκει κατά 80% σε συμπατριώτες. Το στρατηγικό σχέδιο του Ράμα είναι ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Χειμάρρας. Ο αφελληνισμός του δήμου, που η αρπαγή της προγονικής μας περιουσίας σταδιακά αλλά με βεβαιότητα τον εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι η ανθελληνική στρατηγική του δεν είναι πρόσφατη, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό το γνωρίζουν και η ελληνική διπλωματία και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και φυσικά εμείς οι Ελληνες της Χειμάρρας. Το 2014, με τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο Ράμα ενσωμάτωσε στον δήμο Χειμάρρας μια ολόκληρη περιοχή αμιγώς με αλβανικό πληθυσμό, ώστε να αλλοιώσει περαιτέρω την πληθυσμιακή σύνθεση. Το 2015, ο εκλεκτός του δήμαρχος Χειμάρρας, τον οποίο κέρδισα στις πρόσφατες εκλογές, γκρέμισε τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες. Το 2017, σε σχετική συζήτηση στη Βουλή, απαντώντας στον πρόεδρο του ομογενειακού κόμματος ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, κραύγαζε -υπάρχει στα πρακτικά και σε σχετικό βίντεο- ότι δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα στον δήμο Χειμάρρας.
Τελικά, αισθάνεστε ότι χάνετε αυτή τη μάχη του Ελληνισμού, αλλά και την προσωπική σας;
Κερδισμένος είμαι. Και αποφασισμένος να συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα πιστεύω μου. Ως Αλβανός υπήκοος που επιδιώκει μια Αλβανία στην ενωμένη Ευρώπη, πολιτεύτηκα υπερασπιζόμενος το καλό της τοπικής μου κοινωνίας και καταφέραμε να εκλεγώ δήμαρχος. Ως Ελληνας μειονοτικός, που επιδιώκει τη ζωή της μειονότητας σε μια Αλβανία ευρωπαϊκή και δημοκρατική, καταφέραμε τα χρόνια άλυτα προβλήματα της μειονότητας να δημοσιοποιηθούν, να διεθνοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών θεμάτων. Από την πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης και του Ράμα χαμένη βγαίνει η δημοκρατία, αλλά και το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Αλβανία. Γιατί η πλειονότητα της αλβανικής κοινωνίας θέλει μια χώρα ευρωπαϊκή, θέλει κράτος δικαίου. Και είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν αναλογίζεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των 660 ευρωβουλευτών, που καταδίκασαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τόσο την προφυλάκισή μου όσο και την παρεμπόδιση ανάληψης των καθηκόντων μου. Δεν αναλογίζεται ότι η στάση του υπονομεύει τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα, μια Ελλάδα που σταθερά και επίπονα εργάστηκε για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και σήμερα έχει τουλάχιστον δέκα ανακοινώσεις της ελληνικής διπλωματίας που καταδικάζουν τη στάση του, αλλά και αυτή της αλβανικής Δικαιοσύνης. Δεν αναλογίζεται το πώς οι ΗΠΑ, που τόσο έχουν συνεισφέρει στον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας και τόσο νοιάζονται αποδεδειγμένα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα αντιδράσουν σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση.
Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η κατάληξη;
Προσωπικά, δεν μου αρέσει να προβλέπω, αλλά δεν έχει και σημασία. Αξία για εμένα έχει ότι θα συνεχίσω να μάχομαι. Παραμένει πρωταρχικός στόχος μας να αναλάβω τα καθήκοντά μου, έστω και μέσα από τη φυλακή. Επιπλέον, να δικαστώ γρήγορα και δίκαια, ώστε να έχουμε την οριστική αθώωσή μου. Η δικογραφία, που έχει περιέλθει στα χέρια μας, είναι «κενή». Αρκεί να σας θυμίσω ότι οι δικαστικές Αρχές αναγνώρισαν εγγράφως ότι το ποινικό μητρώο που είχαν συμπεριλάβει οι ανακριτικές Αρχές ήταν πλαστό. Να σας θυμίσω ότι έκλεισε η δικογραφία χωρίς να με έχουν καλέσει για ανάκριση. Και, φυσικά, ότι έγκριτοι νομικοί, Ελληνες και Αλβανοί, που έχουν λάβει γνώση της δικογραφίας, όπως και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχουν δημόσια υποστηρίξει ότι η δικογραφία είναι κενή περιεχομένου.
Είστε ικανοποιημένος από την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης έως σήμερα;
Είμαι ευτυχής και ευγνώμων. Κατ' αρχάς, για την υποστήριξη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των πολιτικών δυνάμεων, των ευρωβουλευτών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας για τα χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης που λαμβάνω. Επίσης, για την πνευματική ηγεσία, που με αποφάσεις, άρθρα και τοποθετήσεις υποστηρίζει έμπρακτα τις θέσεις μας. Δεν μπορώ να παραλείψω την υποστήριξη που έχω λάβει από την Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση και όλων των Ελλήνων διπλωματών. Πιστεύω ότι ολοένα και περισσότεροι θα αντισταθούν στην πολιτική του καθεστώτος. Η προσωπική μου δίωξη θέλω να είναι μόνο η αφορμή. Η αιτία ζητώ να είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, των αρχών της ενωμένης Ευρώπης, του δυτικού κόσμου. Στόχος που ωφελεί την αλβανική κοινωνία, την Αλβανία και την ελληνική μειονότητα, γιατί πραγματώνει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Συνέντευξη στον Χρήστο Μαζανίτη για την εφημερίδα Realnews
Σχόλια